Projecten
Interdisciplinair onderzoeksprogramma: traditie en natuurlijkheid van dierlijke producten binnen een maatschappelijke context van verandering. Vrije Universiteit Brussel
Landbouw, dieet en voedingswaarde in Grieks-Romeins Egypte. Een herwaardering van antieke voeding, voedselbewerking en ondervoeding. KU Leuven
Het AGROS project bestrijdt de belangrijkste onderliggende aannames van het huidige historische en
archeologische paradigma aangaande antiek dieet en voeding. Lang is aangenomen dat een eenzijdig dieet
van lage kwaliteit, bestaande uit voedingsmiddelen met grote hoeveelheden antinutriënten maar arm in
micronutriënten, chronische ondervoeding veroorzaakte. Recentelijk is deze visie uitgedaagd op grond van
anachronisme: ze ...
Productkwaliteit, 'governance' en het ontstaan van de consumptiemaatschappij: vleesverkoop in laat- en postcorporatief Brussel (1770-1860) Vrije Universiteit Brussel
Het gebruik van institutionele huishoudrekeningen voor het verkrijgen van inzicht in de verbruikspatronen, de levensstandaard en de consumptie-ongelijkheid in vroegmodern Delft. Universiteit Antwerpen
De retoriek van honger en overvloed: de Belgische agro-voedselpolitiek, 1918-1958 KU Leuven
Vanaf de late negentiende eeuw namen de wereldwijde landbouwproductie, de internationale handel in voedingswaren en de voedingsindustrie een hoge vlucht. Voor de Europese regeringen was dit wennen: zij moesten hun nationale agro-voedselpolitiek drastisch aanpassen aan de uitdagingen van de zich globaliserende markt. Hoe deed België dit, een klein en dichtbevolkt land dat bijzonder marktgevoelig was? Het project wil de sociale spanningen en ...
Opstandige koks: Praktische en Hedonistische Krachten van Recepten in De Late Communistische Bulgarije KU Leuven
Rebelse Kokkinnen:
De Praktische en Hedonistische Macht van Recepten in Laat-Communistisch Bulgarije (1956-1985)
In communistisch Bulgarije wisselden veel vrouwen met enthousiasme recepten uit. Ze deden het op hun werk, tijdens feesten of telefoongesprekken, op de tram of in een wachtrij; met familielieden en beste vrienden, of met mensen die ze net hadden ontmoet en nooit zouden terug zien – en zo bouwden ze opvallende private ...
EETBUIEN EN PURGEREN BIJ STUDENTEN: CROSS-SECTIONELE EN LONGITUDINALE MULTIVARIATE CORRELATEN KU Leuven
INLEIDING EN ACHTERGROND Eetbuien en zuiveringsgedrag (binge eating and purging behaviors - BPB) zijn symptomatische gedragingen die kunnen voorkomen bij eetstoornissen en andere psychische stoornissen, maar ook bij niet-pathologische aandoeningen. Meer specifiek verwijst eetbuien naar perioden waarin iemand snel een buitensporige hoeveelheid voedsel consumeert en daarbij een gevoel van controleverlies ervaart; zuiveringsgedrag is ongepast ...
Simpel, snel en goedkoop eten in Amsterdam (1900-1980) KU Leuven
Eenvoudige eetgelegenheden met snelle gerechtjes in het assortiment hebben vanaf het begin van de 20e eeuw de basis gevormd voor de ontwikkeling van een nieuwe vorm van buitenshuis eten in Amsterdam. Bakkers, banketbakkers en slagers begonnen hun handgemaakte producten, naast als winkelaanbod, voor directe consumptie te verkopen. De opkomst van deze eetgelegenheden heeft de weg gebaand voor onder andere: lunchrooms, broodjeswinkels, ...