< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Annemie Leemans

  • Onderzoeksexpertise:In mijn onderzoek hou ik mij voornamelijk bezig met hoe de vroegmoderne visuele cultuur tot stand kwam. De focus hierbij ligt op de kennis die nodig was om artefacten te maken en het proces hoe deze kennis tot tand kwam, hoe het verspreid of overgeleverd werd en hoe deze kennis gebruikt werd. De aandacht gaat hierbij naar kunstenaars, ambachtsmannen, amateurs en wetenschappers. Mijn interesse gaat eveneens uit naar de receptie van kunstenaars en hun kennis in meer recentere tijden en in actuele populaire cultuur.
  • Trefwoorden:KUNSTZINNIGE ANATOMIE, KUNST TECHNOLOGIE, KENNISGESCHIEDENIS, Politieke en sociale wetenschappen
  • Disciplines:Historiografie, Vroegmoderne geschiedenis, Geschiedenis niet elders geclassificeerd, Genderstudies, Kritiek en theorie, Geschiedenis van de kunsten, Visuele culturen, Handwerk, Grafische kunst, Schilderen en tekenen, Grafische vormgeving
  • Onderzoekstechnieken:Wat kunstenaars en wetenschappers zelf schrijven en wat er over hen geschreven wordt, wordt aan een kritische analyse onderwerpen en wordt verder binnen zijn context geplaatst. Ik werk op een interdisciplinaire manier, waarbij ik verschillende methodes hanteer uit de sociale en medische wetenschappen, en letteren.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Voor mensen met interesse in de vroegmoderne periode en zijn kunststromingen, vroegmoderne wetenschap, de receptie van vroegmoderne kunst en kunstenaars, receptuur, kennisgeschiedenis, en gender studies. In het bijzonder de kunstenaars Leonardo da Vinci, Levina Teerlinc, Sofonisba Anguissola, Michelangelo Merisi da Caravaggio en Artemisia Gentileschi.