< Terug naar vorige pagina

Project

Het bestuderen van de therapeutische mogelijkheden van Toll-like receptor 9 (TLR9) antagonisten voor type 2 luchtweg inflammatie: allergische rhinitis (AR) en chronische rhinosinusitis met neuspoliepen (CRSwNP)

Allergische rhinitis (AR) en chronische rhinosinusitis met neuspoliepen (CRSwNP) worden gekenmerkt door type 2 luchtweginflammatie, dat bijdraagt tot de chroniciteit en ernst van de ziekte, dat mogelijks astma kan veroorzaken. Onze data tonen aan dat 40% van de AR patiënten en CRSwNP patiënten ongecontroleerd zijn ondanks de huidige behandelingen. Dit leidt tot een grote economische last alsook een vermindering van de levenskwaliteit van de patiënt. Alsdusdanig dienen nieuwe behandelingen ontwikkeld te worden die de type 2 inflammatie kunnen herstellen in deze patiënten. Samen met IVAP, hebben we reeds aangetoond dat specifieke Toll-like receptor 9 (TLR9) antagonisten in staat zijn om type 2 luchtweginflammatie in nasale biopten van CRSwNP patiënten en in een muismodel met huisstofmijt geinduceerde allergische inflammatie te onderdrukken. In dit project willen we graag verder de therapeutische mogelijkheden van deze TLR9 antagonisten bestuderen door gebruik te maken van verschillende in vitro and in vivo modellen. Daarvoor zal ons consortium, bestaande uit experten in het domein van klinische immunologie, medische chemie en structurele biologie, verder gezet worden. Kortom, dit project zal leiden tot nieuwe therapeutische inzichten en strategieën voor type 2 geïnduceerde luchtwegaandoeningen.
Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2022
Trefwoorden:TLR9 Antagonists, Allergic Rhinitis, Chronic Rhinosinusitis with Nasal Polyps, Type 2 inflammation, Epithelial barrier
Disciplines:Toegepaste immunologie