< Terug naar vorige pagina

Project

Omgaan met culturele diversiteit via een online multiculturele sensitiviteitscursus voor leraren in opleiding

De culturele diversiteit van Mindanao, Filippijnen, benadrukt de behoefte aan cultuursensitieve leraren in de regio, evenals aan een lerarenopleiding die een dergelijke gevoeligheid bevordert. In het licht van de schaarse empirische studies over het vergroten van multiculturele sensitiviteit (MS) onder leraren in opleiding, is in dit proefschrift onderzocht of en hoe MS kan worden vergroot in de lerarenopleiding en zijn essentiële variabelen geïdentificeerd die kunnen bijdragen aan dit proces en dit kunnen verhelderen. In het bijzonder ontwikkelde dit onderzoek een schaal om MS te meten, ontwierp en ontwikkelde een online cursus op basis van Transformative Learning Theory (TLT), beoordeelde de impact van de cursus, en bepaalde de rol van de betrokkenheid bij de cursus en persoonlijke factoren op de verandering in MS.

Voor de ontwikkeling van de MS-schaal waren het genereren van items, theoretische analyse en psychometrische analyse vereist. Dit resulteerde in een invariante, intern consistente 28-item Likert-schaal met drie factoren voor de persoonlijke dimensie (etnocentrisme, interculturele inspanning en interculturele stress) en twee factoren voor de professionele dimensie (het vertonen van multiculturalisme en monoculturele oriëntatie). In de daaropvolgende fase van het onderzoek werd de resulterende schaal gebruikt om de impact van de ontwikkelde online cursus te meten.

De online MS-cursus, met geselecteerde TLT-fasen geïntegreerd in het cursusontwerp, volgde de analyse, het ontwerp, de ontwikkeling, de implementatie en het evaluatiemodel (AOOIE). Experts en leraren in opleiding gaven de vijf modules over het algemeen een hoge score.

Over het algemeen vertoonde de MS een statistisch significante toename, maar de omvang van het effect was bescheiden op basis van Cohen's d. De meeste leraren in opleiding beweerden echter een positieve verandering te hebben meegemaakt en stelden vast dat kritische reflectie hun verandering had beïnvloed.

Er werd ook onderzocht of de betrokkenheid bij de cursus en persoonlijke factoren mogelijk van invloed zijn op de impact van de cursus. Uit de gegevens bleek dat de cursusbetrokkenheid van invloed was op de toename van de algemene MS, terwijl multiculturele ervaringen, geslacht en sommige subscales van intellectuele nederigheid de toename van specifieke MS-subschalen voorspelden. Dat de betrokkenheid bij de cursus de toename van MS zou kunnen voorspellen is een veelbelovend resultaat, aangezien het impliceert dat de cursus verandering kan teweegbrengen.

Ondanks de beperkingen van de MS-cursus in zijn huidige vorm wordt de studie nog relevanter gezien de schaarste aan literatuur waarin expliciet wordt aangegeven hoe MS kan worden verhoogd.  De studie toonde deze relevantie aan door te laten zien hoe MS kan worden verhoogd door middel van een speciaal ontworpen cursus die geselecteerde TLT-fasen integreert en die gebruik maakt van online leren.

Verder bood deze studie ook inzicht in de convergentie van multiculturalisme, lerarenopleiding en online leren. De theoretische bijdragen, samen met de ontwikkelde MS-schaal en de online MS-cursus, zijn praktijkgerichte uitkomsten die gebruikt kunnen worden in de lerarenopleiding.

Datum:23 nov 2015 →  9 okt 2020
Trefwoorden:multicultural sensitivity, e-learning, teacher education
Disciplines:Onderwijskunde, Onderwijscurriculum
Project type:PhD project