< Terug naar vorige pagina

Project

Genetische determinanten van inspanningsvermogen en de fysieke trainingsrespons bij cardiovasculaire aandoeningen. Het renine angiotensine systeem, endotheliale, autonome en musculaire functie.

Om pathways te ontrafelen achter de associatie tussen genetische variatie en aeroob vermogen of de fysieke trainingsrespons zal een prospectieve trainingsstudie worden opgestart in 300 patiënten met ischemisch hartlijden. Deze patiënten zullen gedurende 3 maanden een gestandaardiseerd fysiek revalidatieprogramma volgen dat zowel componenten van als krachttraining omvat. Van elke patiënt zal een anoniem gecodeerd bloedstaal worden afgenomen voor genotypering van de genvarianten die eerder in de CAREGENE studie werden onderzocht. In aanvulling op het genetische profiel en het aeroob vermogen zal informatie worden verzameld over de cardiovasculaire haemodynamica, de autonome en endotheliale functie, perifere spierkracht en het renine-angiotensine systeem.
Datum:1 jan 2008 →  31 dec 2011
Trefwoorden:Heart disease, Training
Disciplines:Cardiale en vasculaire geneeskunde, Orthopedie, Humane bewegings- en sportwetenschappen, Revalidatiewetenschappen, Laboratoriumgeneeskunde, Medische systeembiologie, Moleculaire en celbiologie