< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwerp en evaluatie van studentgerichte learning dashboards

Door de opkomst van online educatie wordt er een grote hoeveelheid activiteit data van studenten gegenereerd en verzameld. Datamining bezorgt inzichten via algoritmes om studenten beter te leren begrijpen, terwijl Learning Analytics (LA) gebruik maakt van deze data om studenten te in staat te stellen zichzelf te verbeteren op gebied van motivatie, efficiëntie en effectiviteit. Dit kan bereikt worden door middel van Learning Dashboards: visualisaties van de data die studenten kunnen help met zelfreflectie en zelfkennis over hun leerproces.

Learning Dashboards zijn een noodzakelijk onderwerp waarbij de focus verplaatst naar docenten, begeleiders en studenten. Het bezorgt hen inzichten in het gedrag van individuen (een student) en groepen (vergelijkingen met collega-studenten, tijdens lessen, studieprogramma's, institutie). Het is belangrijk om de potentiele impact van deze visualisaties te onderzoeken, maar dit vereist dat de Learning Dashboards uitgerold worden tijdens lange duur in realistische omgevingen.  Dit is geen makkelijke opdracht: het vereist engagement van instituties, docenten en studenten voor het gebruik van (meestal) nog niet bewezen technologie, en dit tijdens gevoelige, levensveranderende situaties.  Een negatieve impact door specifieke Learning Dashboard ontwerpkeuzes kunnen pas laat naar boven komen, wat kan resulteren in ethische problemen. Ons onderzoek probeert te zorgen voor de nodige onderbouw vooraleer Learning Dashboards kunnen uitgerold worden op grote schaal door i) bewijs te bezorgen over de voordelen die Learning Dashboards bieden en door ii) ontwerprichtlijnen te bezorgen om nuttige en betekenisvolle dashboards te maken. Om de nodige ontwerpkeuzes te exploreren, nemen we een iteratieve, ontwerp gebaseerd onderzoek aanpak, in samenwerking met experts, docenten en studenten.

We starten met de volgende onderzoeksvragen: "Hoe moet data van studenten activiteiten gevisualiseerd worden om studenten te helpen met het exploreren van hun pad van inspanning naar uitkomst", en "Hoe kunnen we studenten aanmoedigen, in de klas en daarbuiten, om dit pad actief te exploreren?". Om deze vragen de beantwoorden, hebben we vijf Learning Dashboards ontworpen, uitgerold en geëvalueerd in "blended learning" omgevingen (een combinatie van online leren en contactonderwijs). Dit onderzoek resulteerde in verschillende richtlijnen voor het visualiseren van LA data en het aanmoedigen van de exploratie ervan door studenten. Deze richtlijnen bevatten punten zoals het abstraheren van de data om de grote hoeveelheid data overzichtelijk te maken voor de student, toegang geven tot artefacten en feedback gegenereerd door studenten en docenten, en het integreren van dashboards in de workflow voor betere acceptatie.

Uit ons onderzoek leren we dat het ontwerpen van collaboratieve Learning Dashboards potentieel heeft. De voordelen hiervan werden verder onderzocht in twee casestudies: live Learning Dashboards om feedbackactiviteiten te ondersteunen in de klas, en Learning Dashboards die ondersteuning bieden voor de dialoog tussen studietraject begeleider en student tijdens advies sessies.

De eerste casestudy focust op de volgende onderzoeksvragen:"Wat zijn de ontwerpuitdagingen voor Ambient Learning Dashboards om balans te creëren in groep participatie in de klas, en hoe kunnen dashboards daaraan voldoen?", en "Zijn Ambient Learning Dashboards een effectieve aanpak om balans in groep participatie in de klas te creëren". Het onderzoek resulteerde in het ontwerp en ontwikkeling van een Learning Dashboard dat studenten beter bewust maakt van hun activiteiten en die van medestudenten, dat studenten activeert, en dat helpt bij het "orkestreren" van de klas. Het is belangrijk om de data op een neutrale en abstracte manier te visualiseren, om over-participatie tegen te gaan, om zo ook ruimte te laten voor minder participerende studenten.

De tweede casestudy onderzoekt hoe een collaboratieve Learning Dashboard student en studietraject begeleider kan helpen tijdens een advies sessie. We stellen de volgende onderzoeksvragen: "Wat zijn de ontwerpuitdagingen voor het maken van een Learning Dashboard om ondersteuning te bieden tijdens studieadvies sessies?", en "Wat is de meerwaarde van dergelijk Learning Dashboard voor de rol van de begeleider, student, en dialoog?". Het resultaat van ons ontwerp en evaluatieproces toont aan dat een passief, ondersteunend dashboard kan assisteren in het begeleiden van de student-begeleider conversatie, participanten verdere inzichten en nieuwe perspectieven kan bezorgen, en studenten kan helpen overtuigen om specifieke acties te ondernemen.

De tweede casestudy onderzoekt hoe een collaboratieve Learning Dashboard student en studietraject begeleider kan helpen tijdens een advies sessie. We stellen de volgende onderzoeksvragen: "Wat zijn de ontwerpuitdagingen voor het maken van een Learning Dashboard om ondersteuning te bieden tijdens studieadvies sessies?", en "Wat is de meerwaarde van dergelijk Learning Dashboard voor de rol van de begeleider, student, en dialoog?". Het resultaat van ons ontwerp en evaluatieproces toont aan dat een passief, ondersteunend dashboard kan assisteren in het begeleiden van de student-begeleider conversatie, participanten verdere inzichten en nieuwe perspectieven kan bezorgen, en studenten kan helpen overtuigen om specifieke acties te ondernemen.

Datum:14 dec 2012 →  6 jul 2017
Trefwoorden:learning analytics, dashboards, data visualisation
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen
Project type:PhD project