< Terug naar vorige pagina

Project

Waarom Belgische dichters Vlaams zijn geworden. Ontstaan, vormgeving en legitimering van dichterlijk ethos in België (1850-1880).

Waarom zijn de Belgische dichters Vlaams geworden? Vreemd genoeg is dit een vraag die zowel op de negentiende-eeuwse Vlaamse als Franstalig-Belgische dichters van toepassing lijkt. Aan de hand van Vlaamse en Franstalig-Belgische tijdschriften tussen 1850 en 1880 wil ik onderzoeken waarom de Franstalig-Belgische dichters zich meer en meer als Vlaming gingen profileren, en welke rol de Nederlandstalige Vlamingen hierin hebben gespeeld. In concreto ga ik na aan de hand van boekbesprekingen en essays enerzijds, en gedichten anderzijds, hoe critici hebben bijgedragen tot de beeldvorming van de Vlaamse dichter, hetzij aan Franstalige, hetzij aan Nederlandstalige zijde, maar ook hoe de dichters zichzelf hebben geprofileerd. Op die manier geef ik ook het woord aan de dichters die de weg hebben geplaveid voor de grote iconen uit de laatste decennia van de 19e eeuw (Georges Rodenbach, Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck aan de ene kant, Willem Kloos, Herman Gorter, Frederik van Eeden aan de andere kant), maar in de traditionele literatuurstudie vaak worden vergeten.
Datum:1 okt 2011 →  31 aug 2013
Trefwoorden:Poetical ethos, Literary periodicals, Poetry in Belgium, Discourse analysis
Disciplines:Talen, Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de talenstudies, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Theorie en methodologie van de literatuurwetenschappen, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen