< Terug naar vorige pagina

Project

Optimalisatie van de combinatiebehandeling met angiogenese inhibitoren en radiochemotherapie with angiogenesis inhibitors.

De huidige standaardbehandeling voor lokaal geavanceerde rectumtumoren is (chemo)radiotherapie gevolgd door chirurgie. Om de respons op de behandeling te verhogen, worden er heel wat moleculair gerichte agentia getest. Deze drugs zijn gericht op één specifiek molecule in één pathway en zouden, door hun hoge specificiteit, in staat zijn om de respons op de behandeling te verhogen zonder een hogere toxiciteit te veroorzaken. Aangezien bloedvatontwikkeling essentieel is voor tumorontwikkeling, lijkt angiogenese en in het bijzonder Vascular Endothelial Growth Factor Receptor (VEGFR) een belangrijk doelwit. Ondanks de goede in vivo resultaten en eerste klinische gegevens met deze agentia, zijn de werkingsmechanismen, in het bijzonder in combinatie met radiotherapie, nog onvoldoende gekend. Bovendien is de respons op anti-angiogene behandelingen erg heterogeen. De eerste doelstelling van ons project is om te zoeken naar biomerkers die kunnen voorspellen welke patiënten goed zullen reageren op deze behandeling. Ten tweede willen we het potentieel van de combinatiebehandeling bestaande uit anti- Fibroblast Growth Factor Receptor (FGFR) therapie en radiotherapie bestuderen in vivo als een mogelijkheid behandeling voor patiënten die resistent zijn aan antiVEGF behandelingen.
Datum:1 jan 2012 →  31 dec 2014
Trefwoorden:Rectal cancer, Angiogenesis inhibitors, Radiotherapy
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen