< Terug naar vorige pagina

Project

Opheldering en modelering van het vitamine C metabolisme in appel tijdens naoogstbewaring.

Vitamine C is één van de meest abundante antioxidanten en is een cofactor voor heel wat enzymen in planten. Naast de vele functies dat het vervult, speelt het ook een grote rol in het behoud van fruit kwaliteit onder naoogstcondities. Hoewel de biosynthese en het metabolisme van vitamine C grondig is bestudeerd in foto synthetiserende weefsels zoals bladeren, is de regulatie van vitamine C in fruit nauwelijks gekend. Appels zijn wereldwijd economisch erg van belang en zijn dan ook een belangrijk onderzoek topic binnen de naoogstfysiologie. Het vitamine C metabolisme in appel is tot op zeker niveau al onderzocht geweest, maar over het vitamine C metabolisme tijdens naoogstcondities is bijna nog niets geweten. In dit project, zal het vitamine C metabolisme uitvoerig bestudeerd worden met behulp van precursor voedingsexperimenten en dynamische bewaringsomstandigheden. Om de wijzigingen in concentraties van de verschillende metabolieten te kunnen opvolgen en om hun weefsellocatie te kunnen visualiseren, zal respectievelijk gebruik gemaakt worden van state-of-the-art technieken zoals LC-MS en MALDI-MSI. De verkregen data zal dan gebruikt worden om de fluxen binnen het vitamine C metabolisme te modelleren. Dit zal uiteindelijk leiden tot nieuwe inzichten in de onderliggende metabolische paden als ook tot een beter begrip van hoe deze gereguleerd zijn. Verder zal het model het ook mogelijk maken om effecten op het vitamine C metabolisme door wijzigingen in naoogstcondities te voorspellen.
Datum:1 okt 2012 →  30 sep 2013
Trefwoorden:Ascorbic acid, Modelling, LC-MS, MALDI-MSI, Apple, Postharvest
Disciplines:Plantenbiologie, Productie van landbouwgewassen, Tuinbouwproductie