< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van speurstoffen voor in vivo visualisatie van heat shock proteine 90 met behulp van positronemissie tomografie

Heat shock proteïne-90 (Hsp90) is een alomtegenwoordig "chaperone"-proteïne verantwoordelijk voor het (her)vouwen van "client"-proteïnen die daardoor gestabiliseerd worden. In tumorcellen is zowel de expressie van Hsp90 als zijn affinitiet voor Hsp90 inhibitoren sterk verhoogd. recent onderzoek suggereert ook een rol van Hsp90 in neurodegeneratieve aandoeningen, daar Hsp90 ook in de hersenen cliënt proteïnen (her)vouwt en stabiliseert.

Positron emissie tomografie (PET) is een moleculaire beeldvormingstechniek die de dynamische in vivo kwantificatie van de lichaamsverdeling van radioactieve speurstoffen toelaat.

Recent rapporteerden we de ontwikkeling van [11C]NMS-E973, een PET speurstof die snel en persistent bindt aaan melanoom tumoren geïncolueerd in muizen. Dit project beoogt de ontwikkeling van performante fluor-18 gemerkte Hsp90 speurstoffen.

In dit project beogen we tevens de identificatie van de moleculaire vorm van Hsp90 waaraan onze speurstoffen binden, gebruik makende van geavanceerde proteïne identificatie technieken. Daarnaast zullen we ook de bindingsplaatsen van de speurstoffen lokaliseren met subcellulaire resolutie door combinatie van fluorescente probes en SPAAC click chemie.

Verder zal de rol van Hsp90 in verschillende pathologieën onderzocht worden aan de hand van PET beeldvorming in proefdieren.

Datum:23 sep 2019 →  Heden
Trefwoorden:Hsp90, PET
Disciplines:Radiofarmacie
Project type:PhD project