< Terug naar vorige pagina

Project

Ontwikkeling van een snelle meetmethode voor het aroma van peer op basis van ‘selected ion flow tube mass spectrometry’ (SIFT-MS)

Peer is qua gewichtsvolume de belangrijkste vruchtsoort die in België wordt geproduceerd. Aangezien de cultivar ‘Conference’ 85 % van de Belgische peerproductie uitmaakt is de industrie erg kwetsbaar voor veranderende marktvraag gedreven door de consument dan wel de politiek. In dit kader is er behoefte aan een verdere differentiatie van het cultivar aanbod. Aroma is een belangrijk kwaliteitsattribuut voor bij de zoektocht naar nieuwe cultivars. Desondanks is er weinig bekend aangaande het aroma van peer en wordt dit noch niet systematisch gebruikt in het selectie proces. De doelstelling van dit doctoraat is het op punt stellen van een nieuwe snelle screeningsmethode voor het meten van peeraroma gebruik makend van ‘selected ion flow tube mass spectrometry’ (SIFT-MS). De methode zal vergeleken worden met  klassieke GCMS gebaseerde methoden waarbij SPME of cryogene methoden worden toegepast om de aroma componenten te concentreren. De toepassing hiervan voor veredeling, en het optimaliseren van dynamisch gecontroleerde atmosfeer bewaring en gewijzigde atmosfeer verpakkingen zal nader worden bestudeerd.

Datum:15 jan 2018 →  10 jan 2022
Trefwoorden:Pear, Aroma, SIFT
Disciplines:Levensmiddelenwetenschappen en (bio)technologie
Project type:PhD project