< Terug naar vorige pagina

Project

Evolutie van stress resistentie in de sporen van bacterie

Bacteriële sporen zijn de meest resistente bekende levensvormen. Ze kunnen extreme hitte en pH, en hoge doses straling en ontsmettingsmiddelen overleven. Om deze reden zijn ze vaak betrokken bij de bederf van bewerkte voedingsmiddelen, en sommige soorten kunnen bovendien voedselinfectie of intoxicatie veroorzaken. Vroeger wordt de weerstand van sporen tegen hitte en andere spanningen beschouwd als een stabiele eigenschap. Deze visie wordt echter steeds meer uitgedaagd en soms verschijnen er 'superresistente' sporen die problemen in de voedingsindustrie veroorzaken. In dit project, hoe snel en hoe ver sporen hun weerstand tegen verschillende spanningen kunnen uitrekken wordt onderzocht met behulp van adaptieve laboratoriumevolutie-experimenten (ALE). Bovendien zullen de genetische en fysiologische mechanismen worden ontrafeld die ten grondslag liggen aan de ontwikkelde weerstand tegen spore-stress door het gebruik van whole genome sequencing en genetische, biochemische en microbiologische benaderingen.

Datum:16 sep 2019 →  Heden
Trefwoorden:Evolution of spores
Disciplines:Bacteriologie
Project type:PhD project