< Terug naar vorige pagina

Project

De rol van data visualisatie in stedelijke studies

Naarmate grote volumes data steeds meer toegankelijk worden, ontstaan tal van opportuniteiten om het potentieel van deze data in te zetten in stedelijk onderzoek. Datavisualisatie is van vitaal belang in dergelijk onderzoek, voornamelijk het aanpakken van wazige problemen die een exploratief ontdekkingsproces vereisen om ze te plaatsen in een nieuw kader. Dit onderzoek bestudeert hoe datavisualisatie kan ingezet worden om big data te gebruiken in uitdagingen die eigen zijn aan stedelijk onderzoek. Met het oog op deze kwestie demonstreer ik de inzetbaarheid van datavisualisatie in vier verschillende casestudy’s en ontwikkelde ik een kader om de resultaten te vergelijken, van ontwerp tot toepassing. Aan de hand van deze vergelijkingen toon ik aan dat datavisualisatie, naast andere functies, ontdekking, contemplatie en presentatie kan faciliteren. Gebaseerd op mijn ervaring uit dit onderzoek bespreek ik de te overwegen factoren bij het ontwikkelen van datavisualisaties voor specifieke stedelijke onderzoeken en deel ik mijn visie op de noodzaak voor vernieuwende visualisatie technieken. 

Case Study 1. “BinSq” is een nieuwe gerasterde dot mapping techniek om omvangrijke geografische datasets te visualiseren. Deze techniek werd toegepast op een uitgebreide dataset van geografisch gelokaliseerde Tweets om op basis van de gebruikte taal etnische gemeenschappen in Brussel te onthullen. Dit werk draagt bij aan datavisualisatie onderzoek en stedelijke studies.

Case Study 2. In “Mapping Cilento: Using Geotagged Social Media Data to Characterize Tourist Flows in Southern Italy” werd een nieuwe analytische techniek ontwikkeld om met behulp van geografisch gelokaliseerde Twitter data de karakteristieke verplaatsingen van toeristen in kaart te brengen. De inzichten die uit deze analyse voortvloeiden verruimden de bestaande noties over de verplaatsing van toeristen in Zuid-Italië. 

Case Study 3. In “Who Is Really Using FixMyStreet? Studying the extent of Socio-Demographic Inequality in Crowdsourced Civic Participation on FixMyStreet Brussels” leidde de visuele analyse van gelokaliseerde data afkomstig van een online burgerparticipatie platform tot meerdere statistisch significante bevindingen. Deze bevindingen brachten de omvang van de socio-demografische ongelijkheid binnen dit platform aan het licht. 

Case Study 4. Visualisaties van de zoekgeschiedenis van een routeplanner API gaven in “What Public Transit API Query Logs Tell Us About Travel Flows” transport experts een alternatief perspectief op de vraag naar openbaar vervoer in België. De inzichten die hieruit ontstonden werden gepubliceerd in nieuwsartikel en baanden uiteindelijk zo de weg voor gesprekken met de openbare vervoersdiensten. 

Datum:21 feb 2012 →  8 nov 2016
Trefwoorden:Geotagged Twitter Data, Social Media Data, Data Visualisation, Urban Studies, Spatial Planning
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen, Stedelijk en regionaal ontwerp, ontwikkeling en planning, Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project