< Terug naar vorige pagina

Project

De rol van aangeboren immuniteit bij chronische darmontsteking en fibrose: op weg naar een remedie voor inflammatoire darmaandoeningen?

De inflammatoire darmaandoeningen (IBD), de ziekte van Crohn (CD) en colitis ulcerosa (UC), zijn chronische relapsing en remitting inflammatoire aandoeningen van het maagdarmkanaal, die zich meestal voordoen bij jonge volwassenen (piekleeftijd van begin 15-30 jaar). Het klinische verloop van IBD is zeer heterogeen en tot nu toe onvoorspelbaar. Als gevolg van terugkerende fakkels, afgewisseld met perioden van remissie, treedt cumulatieve hermodellering van de darmwand op en dit kan leiden tot stricturen (in het geval van fibrose met vernauwing van het lumen) of fistula (in geval van penetrerende ziekte), die op hun beurt leiden tot complicaties van darmobstructie en / of perforatie met abcessen. Deze complicaties zijn een belangrijke bron van verminderde kwaliteit van leven en houden ook verband met verlies van studie- en werkcapaciteit. Voorlopige gegevens uit ons onderzoek [Laboratorium voor Mucosale Immunologie bij het Translationeel Onderzoekcentrum voor Gastro-intestinale Aandoeningen (TARGID, KU Leuven) toonden duidelijk aan dat hermodellering van het darmweefsel en fibrose wordt gemedieerd door myeloïde cellen met een 'pro-fibrotisch' fenotype. Accumulatie van deze pro-fibrotische myeloïde cellen in de darmmicromilieu gedurende chronische remitterende ontsteking is geassocieerd met weefselbeschadiging en overmatig hermodelleren van de darmwand resulterend in fibrose. Het belangrijkste doel van het huidige project zal zijn om het fenotype en de functie van pro-fibrotische myeloïde cellen tijdens colitis te evalueren, zowel in experimentele muizenmodellen als in monsters van patiënten die lijden aan IBD, en om de moleculen en routes te onderzoeken die betrokken zijn bij hun generatie. Identificatie van nieuwe moleculen en routes betrokken bij de differentiatie en accumulatie van myeloïde cellen met een pro-fibrotisch fenotype tijdens intestinale inflammatie zal een belangrijke doorbraak betekenen bij het ophelderen van de pathogenese van IBD en zal mogelijk aanleiding geven tot een nieuwe klasse van te behandelen doelen en / of of fibrose voorkomen bij patiënten die zijn getroffen met IBD.

Datum:23 aug 2018  →  Heden
Trefwoorden:Inflammatory Bowel Disease, intestinal fibrosis
Disciplines:Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen, Gastro-enterologie en hepatologie, Endocrinologie en metabole ziekten
Project type:PhD project