< Terug naar vorige pagina

Project

De impact van lactose-intolerantie op de darmgezondheid: evaluatie van de microbiota en fermentatie in het colon en van de genotoxiciteit en cytotoxiciteit van fecaal water.

De meeste mensen kunnen lactose verteren bij de geboorte door de aanwezigheid van lactase in de brush border van de dunne darm. In meer dan 75% van de populatie, daalt de activiteit van dit enzyme enige tijd na de geboorte of is het zelfs afwezig. Sommige mensen met lactose-malabsorptie zijn asymtomatisch, maar de meesten hebben symptomen, zoals abdominale pijn, overmatige winderigheid en diarree. Lactose intolerantie verwijst naar het syndroom waarbij men één of meerdere symptomen heeft na consumptie van lactose-bevattend voedsel. De exacte oorzaak van lactose-intolerantie is op het moment niet bekend. Wel wordt gesuggereerd dat de symptomen ervaren door lactose-intolerante patiënten het gevolg zijn van een afwijkende fermentatie van lactose in het colon. Wanneer lactose het colon bereikt, wordt het daar gefermenteerd door de aanwezige microbiota tot verschillende metabolieten waaronder lactaat, formaat, succinaat en korte keten vetzuren (azijnzuur, propionzuur en boterzuur) evenals een aantal gassen (H2, CO2 and CH4). Verschillen in fermentatie kunnen geassocieerd zijn met verschillen in de microbiële samenstelling. Onze hypothese is dat de microbiota in de darm verschilt tussen gezonde controles, patiënten met lactose-malabsorptie met en zonder symptomen en dat deze verschillen geassocieerd zijn met verschillen in fermentatie. Bovendien kunnen de verschillende metabolieten mogelijk de toxiciteit in de darm verklaren die aan de basis ligt van de symptomen.
Datum:1 jan 2014 →  8 apr 2015
Trefwoorden:Lactose-intolerance, Fermentation, Microbiota, Gut toxicity, Metabolomics
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen, Gastro-enterologie en hepatologie