< Terug naar vorige pagina

Project

Congenitale glycosyleringsstoornissen: nieuwe afwijkingen en mechanismen

Congenitale defecten bij glycosylatie (CDG) zijn een groep van >150 erfelijke metabolische aandoeningen. CDG’s kunnen veroorzaakt worden door de verstoring van verschillende aspecten binnen de celbiologie, gaande van stoornissen in enzymen die de transfer van glycaan katalyseren, tot verstoringen die invloed hebben op de functie van volledige organellen en leiden tot indirecte verstoring van glycosylatie. 

Dit project beschrijft het onderzoek naar twee nieuwe CDG’s die in onze onderzoeksgroep werden ontdekt. Van de eerste stoornis, DHRSX-tekort, wordt vermoed dat deze het metabolisme van dolichol verstoort. Dit is een lipide die dient voor de vorming van N-glycanen. We verwachten een volledig nieuwe stap te identificeren binnen het dolichol metabolisme. DHRSX-tekort zal ook de eerste werkelijk pseudoautosomaal, recessieve stoornis zijn in de menselijke genetica. 

De tweede stoornis, veroorzaakt door mutaties in CAMLG, is een procesverstoring van het transmembranaire domeinherkenningscomplex (TRC), noodzakelijk voor de invoeging van staart-verankerde (TA) proteïnen in het ER-membraan. Onderzoek van het mechanisme waarbij mutaties in CAMLG tot een CDG leiden, zal belangrijke informatie onthullen over zowel het TRC-proces, als proteïnetransport. 

Samengevat zal dit project twee verschillende nieuwe afwijkingen onderzoeken. Niet enkel om nieuwe aspecten te beschrijven van menselijke aandoeningen, maar ook om fundamentele en fascinerende aspecten van celbiologie te ontrafelen.

Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:Congenital Disorders of Glycosylation, Dolichol, Golgi trafficking
Disciplines:Moleculaire diagnostiek, Koolhydraten, Intracellulaire compartimenten en transport, Genetica