< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Ruth Müller

 • Gebruikers van onderzoeksexpertise:

  Ruth Müller is bioloog en professor entomologie in het Departement Biomedische Wetenschappen van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen. De focus van haar onderzoek ligt op biodiversiteit, klimaatverandering en menselijke gezondheid en die kennis te gebruiken om het milieu en de volksgezondheid te beschermen.

  Via eco-bio-sociale benaderingen bestudeert ze het verband tussen de risico’s van door muggen overgedragen ziekten en wereldwijde veranderingen, ontwikkelt ze milieuvriendelijke vectorbestrijdingstools en helpt ze mee aan de uitbouw van geïntegreerde preventie- en bestrijdingsstrategieën. Haar werkterrein bevindt zich voornamelijk in Europa, Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

  Ruth is ook gepassioneerd door de gevolgen van wereldwijde klimaatverandering. In het begin van haar carrière reisde ze zelfs naar de noordpool om het milieurisico van verhoogde uv-straling en de gevolgen van ozonafbraak en opwarming van de oceanen door klimaatverandering te bestuderen. Ze werkt nauw samen met het National Health Research Institute in Nepal waar ze door muggen overgedragen ziekten bestudeert in de Himalaya Hindukush-regio.

  Bij het ITG staat prof. Müller ook aan het hoofd van het nieuwe insectarium, waarvoor het instituut in 2019 een subsidie van één miljoen euro ontving. Dit insectarium huisvest een breed scala aan insecten, waaronder tijger- en malariamuggen, tseetsee- en zandvliegen. De nieuwe onderzoeksruimte biedt uitgebreide mogelijkheden voor interdisciplinaire samenwerking waardoor tropische ziekten, inclusief diegene gelinkt aan klimaatverandering, nog beter kunnen worden onderzocht.

  Prof. Müller is auteur van 57 artikels vermeld in de International Scientific Indexing (ISI) en 12 andere wetenschappelijke publicaties (bijv. een achtergrondartikel over biodiversiteit en gezondheid op verzoek van het Global Sustainable Development Report 2019; United Nations Framework Convention on Climate Change, Adaptation Knowledge Portal, Health), 9 boekhoofdstukken en het boek "Biodiversity: Effects of Climate Change, Habitat Changes, Pollution and  Globalisation" (in het Duits).