< Terug naar vorige pagina

Onderzoeker

Peter Petré

  • Onderzoeksexpertise:Taalverandering. Brede expertise rond, voornamelijk het Engels (alle periodes, zowel op het geaggregeerde niveau als op dat van individuele mentale grammatica's), maar ook (selectief) Nederlands, Duits, Frans, en taalverandering in het algemeen. Kwantitatieve en kwalitatieve corpusmethodes, met inbegrip van scripting (Perl), concordantiesoftware, statistiek (R), best practices.
  • Trefwoorden:HISTORISCHE LINGUÏSTIEK, CORPUSLINGUISTIEK, COGNITIEVE GRAMMATICA, COGNITIE, FILOLOGIE, GRAMMATICALISATIE, ENGELSE TAAL, Letteren
  • Disciplines:Talen, Linguïstiek, Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen
  • Onderzoekstechnieken:Taalverandering wordt onderzocht door feitelijk taalgebruik te verwerken en te analyseren: samenstelling van gebalanceerde/representatieve corpora, extractie van data door middel van reguliere expressies of parsing, analyse van geëxtraheerde data volgens verscheidene functioneel-semantische en formele parameters (zowel manueel als geautomatiseerd), ontwikkeling van onderzoek op maat om specifieke theoretische uitdagingen te kunnen beantwoorden.
  • Gebruikers van onderzoeksexpertise:Taalkundigen, leden van de Digital Humanities-gemeenschap, historici, literatuurwetenschappers.