< Terug naar vorige pagina

Project

SRP-Groeifinanciering: Ontrafelen van de wederzijdse interacties tussen gastheer-pathogeen en immuunsysteem: in infectieziekten: de goede, de slechte en de lelijke (SRP86)

Infectieziekten teisteren de algemene gezondheid en de levensverwachting van de mens sinds haar bestaan. Hoewel er tijdens de eerste wereldoorlog een astronomisch aantal oorlogsdoden werd waargenomen, werd dit aantal aanzienlijk overtroffen door overlijdens als gevolg van infectieziekten zoals griep en tyfus. Dankzij het gecombineerde succes van hygiëne, antibiotica en vaccinatie, die gebaseerd waren op een aantal fundamentele wetenschappelijke ontdekkingen tussen het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw, is de mortaliteit te wijten aan infectieziekten sterk afgenomen in ontwikkelde landen. Dit in tegenstelling tot de situatie in ontwikkelingslanden, waar hygiëne, antibiotica en vaccinatie veel minder voor handen zijn.
De huidige COVID-19 pandemie toont aan dat zelfs ontwikkelde landen niet “immuun” zijn tegen nieuwe microben en dat er geen ruimte is voor zelfgenoegzaamheid. Daarom is het essentieel dat zowel fundamenteel als klinisch onderzoek naar de mechanismen van infectieziekten en immuniteit een integraal onderdeel uitmaken van elke zichzelf respecterende academische instelling.
In het huidig project willen wij de basiskennis en expertise in infectieziekten, immunologie, en gastheer-microbioom-pathogeen interacties, die we gedurende de laatste decennia hebben uitgebouwd, uitbreiden en versterken. Dit enerzijds door gebruik te maken van het momentum dat wordt geboden door de COVID-19 pandemie, maar anderzijds ook door bestaande uitdagingen op het vlak van infectieziekten te identificeren en nieuwe uitdagingen te anticiperen. Met dit doel voor ogen zullen wij onder andere bloedstalen van UZ Brussel medewerkers analyseren die tijdens de eerste COVID-19 golven werden verzameld (COVEMUZ studie), voor de beschikbaarheid van COVID vaccins. In een later stadium werden stalen gecollecteerd van personeelsleden die ofwel een mRNA-gebaseerd vaccin (Pfizer) kregen (COVEMUZ-2), ofwel een adenovirus-gebaseerd vaccin (AstraZeneca) (COVEMUZ-3). Immuunresponsen geïnduceerd door een natuurlijke infectie dan wel door een vaccin zullen worden vergeleken. Daarnaast wensen we ook het effect van het microbioom op vaccinatie te onderzoeken, dit door deze vaccins in muismodellen te bestuderen. Ten slotte zullen we onze uitgebreide expertise inzetten om nieuwe RNA-gebaseerde vaccins tegen COVID-19 te ontwikkelen, evenals tegen andere infectieziekten, zoals HIV. Dit zullen we bereiken doen onder andere betere “vaccin verpakkingen” te ontwikkelen evenals nieuwe antigen formulaties.
Wij streven aldus naar het uitbouwen van een brede expertise in moderne onderzoekstechnologieën binnen het domein van zowel de infectieziekten als van de immunologie, zowel om de huidige pandemie als toekomstige uitdagingen te helpen bestrijden.
Datum:1 okt 2022 →  Heden
Trefwoorden:Clinical sciences
Disciplines:Andere klinische wetenschappen niet elders geclassificeerd