< Terug naar vorige pagina

Project

Karakterisering van de replicatie-encapsidatie link in AAV om de efficiëntie van de AAV vector productie voor gen therapie te maximaliseren.

Recombinant adeno-geassocieerd virus (rAAV) is een van de meest gebruikte vectoren voor gen therapie met 136 lopende klinische studies en drie gen therapie producten op de markt. Hoewel rAAV een beloftevolle vector is voor gen therapie, is een van de belangrijkste struikelblokken nog steeds de efficiëntie van vector productie. Doorheen de jaren waren er ontelbare pogingen om de productie efficiëntie te  verbeteren en de purificatie strategie te verbeteren. Hoewel er momenteel een uitgebreide en dure purificatie strategie gebruikt wordt, is er nog steeds een verlies van capsiden. Bovendien is het eindproduct een mix van volle en lege capsiden. Dit zorgt voor een hoge productiekost en effectiviteits- en veiligheidsproblemen.

rAAV wordt gemaakt door het virale genoom van wild-type AAV (wtAAV), tussen de inverted terminal repeats, te vervangen door een transgen. Het virale genoom wordt samen met de nodige adenovirale helper factoren in trans tot expressie gebracht. Deze in trans expressie kan interfereren met de coördinatie van de transgen replicatie en encapsidatie wat de replicatie-encapsidatie link verstoort. In dit project wordt deze replicatie-encapsidatie link gekarakteriseerd met een kwantitatieve multi-omics aanpak en vergeleken met wtAAV. Dit zal leiden tot fundamentele inzichten in de expressie kinetiek van de betrokken genen die gebuikt zullen worden om de productie plasmiden te optimaliseren en een nieuw productieplatform te creëren.

Datum:11 okt 2022 →  4 aug 2023
Trefwoorden:gene therapy, adeno-associated virus vectors, AAV
Disciplines:Moleculaire en celbiologie niet elders geclassificeerd
Project type:PhD project