< Terug naar vorige pagina

Project

Kritische massa

Doel van deze onderzoeksopdracht is om kennis op te bouwen over de kritische massa voor het Metropolitaan Kerngebied.
In het ruimtelijk beleid werd in het verleden ook gewezen op de ruimtelijke samenhang in wat in het RSV "stedelijk netwerk op internationaal niveau: de Vlaamse Ruit" werd genoemd. Het element van kritische massa werd tot nu toe echter niet expliciet in het ruimtelijk beleid erkend. Bij de afbakening van bijvoorbeeld zowel het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel als het Grootstedelijk Gebied Antwerpen werd onvoldoende ruimte gevonden om de taakstellingen te behalen. Daarop werden deze resterende taakstellingen te behalen. Daarop werden deze resterende taakstellingen overgedragen aan de provincies Vlaams-Brabant resp. Antwerpen, die hiervoor ruimte zochten in hun kleinstedelijke gebieden, los van hun ligging in of buiten de Vlaamse Ruit. Hierdoor nam de "massa" in de Vlaamse Ruit af.
Met het project Metropolitaan Kerngebied willen we de kritische massa net versterken. Een belangrijk aspect hierbij is om hiervoor voldoende verdichtingsmogelijkheden te vinden in de stedelijke regio's die het Metropolitaan Kerngebied vormen. Dit vraagt een mechanisme tussen de verschillende stedelijke regio's om deze kritische massa te kunnen garanderen. Hiervoor kan bijvoorbeeld gedacht worden aan overhevelingsmechanismen, het "verhandelen" van pakketten woningen tussen de stedelijke regio's in het kerngebied, enz.

Datum:22 jan 2015 →  31 aug 2015
Trefwoorden:ruimtelijk beleid
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Fysische geografie en omgevingsgeowetenschappen, Geofysica, Andere aardwetenschappen, Geomatische ingenieurswetenschappen, Aquatische wetenschappen, uitdagingen en vervuiling