< Terug naar vorige pagina

Project

Academische bijstand inzake een juridische en economische impactberekening van alternatieven aan een voorontwerp van postwet.

Sinds de COVID-19 pandemie is e-commerce een volwaardig kanaal in het Belgische retail landschap geworden. Online aankopen zijn niet meer beperkt in sector (zowat àlles wordt online gekocht) en bestemming (niet enkel meer stedelijke 25-40 jarigen) (Beckers et al., 2021).Dit compliceert de logistieke stromen in een uiterst competitieve sector, met sociale fraude als een van de ongewenste neveneffecten.Het kabinet De Sutter onderzoekt in dit verband een aanpassing van de wet van 26 januari 2018 betreffende de postdiensten om sociale uitbuiting in de pakketsector tegen te gaan. De doelstelling daarbij is om een beleidsinstrument uit te werken om een einde te maken aan de problemen van sociale fraude, "race to the bottom" en oneerlijke concurrentie in de "last mile", of om deze problemen ten minste significant te verbeteren.De Universiteit Antwerpen (hierna: UAntwerpen) heeft in een eerdere analyse voorgesteld om in eerste instantie de originele aanpassing van het kabinet te onderzoeken vanuit een juridisch perspectief, rekening houdend met eventuele alternatieve scenario's. In tweede instantie werd de impact van de scenario's op de kostenstructuur van pakketleveranciers onderzocht.Daarop voortbouwend, wordt thans verder onderzoek verricht naar de alternatieven van een voorontwerp van wet, met een bijzondere aandacht voor de opsomming van de meest impactvolle alternatieven.
Datum:25 mei 2022 →  15 jun 2022
Trefwoorden:ARBEIDSWETGEVING, VERVOERSKOSTEN, VERVOERSRECHT
Disciplines:Logistiek en supply chain management, Economisch, handels- en financieel recht, Europees recht, Arbeidsrecht
Project type:Dienstverleningsproject