< Terug naar vorige pagina

Project

Abbey Rd (Abdijstraat) opnieuw bezocht. Een kritische studie en remedie voor het Meunier Museum als een satellietmuseum van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten te Brussel.

Kleine museale entiteiten die deel uitmaken van een grotere museumgroep zijn vaak geen prioriteit in verband met strategisch management. De geografische afstand ten opzichte van het moedermuseum creëert een soort mentale afstand die mee helpt verklaren waarom dergelijke satellietmusea hulpbronnen en personeel te kort komen, problemen met hun gebouwen hebben, en zelfs moeilijkheden hebben om adequate materiële omstandigheden te voorzien voor het preserveren van kunstwerken. Alhoewel ze geschikt zijn om erfgoed te ervaren, genereert de kleine schaal gigantische uitdagingen, maar ook potentieel voor nieuwe ervaringen en alternatief toerisme. Precies dit soort problemen en kwesties zullen in dit project over het Meunier Museum aangepakt worden. Er wordt een belangrijke reeks wetenschappelijke hulpbronnen gemobiliseerd en ook dit zal nieuwe ervaringen en inzichten opleveren die relevant en innoverend zijn voor museologie, en erfgoedwetenschappen en praktijken. Het huidige project is (aan) de frontzone en de intersectie van diverse onderzoeksdisciplines: kunstgeschiedenis, geschiedenis, conservatie-restauratiewetenschap, (van zowel onroerend als roerend erfgoed), museologie, kritische erfgoedstudies, beleidsstudies, toerismestudies en cultureel-managementwetenschappen.
Datum:1 jan 2022 →  Heden
Trefwoorden:ERFGOED, MUSEUM MANAGEMENT, KUNSTCONSERVERING, ERFGOEDOPLEIDING
Disciplines:Collecties erfgoed, Kritisch erfgoed, Erfgoedbehoudbeheer, Historische locaties en landschapserfgoed, Museologie
Project type:Samenwerkingsproject