< Terug naar vorige pagina

Project

Onderhandelen over toestemming: de agency van patiënten en gynaecologische chirurgie (Frankrijk en Nederland, jaren 1890-1960)

Dit project betwist de opvatting dat patiënten voor de naoorlogse periode (bijna) geen autonomie hadden. Het beoogt een historisch langetermijnperspectief te bieden op de agency van patiënten in onderhandelingen over toestemming in Frankrijk en Nederland van de jaren 1890 tot en met de jaren 1960. De focus ligt op gynaecologische chirurgie. Deze soort ingrijpende chirurgie kwam rond 1890 tot bloei en leidde regelmatig tot rechtszaken als gynaecologen voorafgaand aan een chirurgische ingreep geen toestemming hadden gevraagd. Dit project zal zich richten op praktijken van toestemming en conflicten over toestemming. Zodoende zal het bestaande geschiedenissen van geïnformeerde toestemming verrijken, waarin de stem van patiënten grotendeels over het hoofd is gezien. Het project zal enerzijds nieuwe inzichten bieden in brede verschuivingen in hun agency. Daarnaast zal het leiden tot een beter begrip van het gedrag van patiënten in relatie tot artsen, familieleden en andere actoren.
Datum:1 dec 2021 →  31 okt 2022
Trefwoorden:consent, disclosure, patient agency, gynaecological surgery, doctor-patient relationship
Disciplines:Cultuurgeschiedenis, Geschiedenis van Europa, Moderne en hedendaagse geschiedenis, Medische ethiek en medische deontologie