< Terug naar vorige pagina

Project

Personalisatie van orale vaste doseervormen

Door vooruitgang in het domein van  farmacogenomics is specifieke informatie beschikbaar betreffende het optimale type geneesmiddel en dosering ervan voor de behandeling van een individuele patiënt. Daarnaast groeit het aandeel patiënten met co-morbiditeit en chronische aandoeningen, en patiënten met specifieke noden naarmate de globale populatie veroudert. Daarom is er nood aan doseervormen op maat van de patiënten en aan productietechnieken die personalisatie van de doseervorm toelaten zoals 3D-printing via fused deposition modeling, extrusie-sferonisatie en prilling.

Interesse in 3D-printing van tabletten vanaf filamenten geproduceerd via hot-melt extrusie neemt toe gezien 3D-printing een betaalbare techniek is die toelaat om een brede dosis range en verschillende geneesmiddel-beladen filamenten te verwerken in één tablet. De wisselwerking tussen filamenteigenschappen en printparameters enerzijds, en doseeraccuraatheid en geneesmiddelvrijstelling anderzijds, zal bestudeerd worden.

Ondanks het grote aandeel patiënten en de vraag van de regulatoire autoriteiten naar age-appropriate doseervormen, zijn er relatief weinig orale vaste doseervormen beschikbaar voor patiënten met dysfagie. De ontwikkeling van pellet-gebaseerde formulaties toegediend in een halfvaste toedieningsmatrix specifiek hiervoor ontwikkeld, wordt daarom beoogd. Bovendien biedt dergelijk toedieningsplatform unieke doseringsflexibiliteit gezien combinaties van pellets met verschillende vrijstellingspatronen en samenstelling kunnen toegediend worden in dezelfde matrix.

Datum:1 mrt 2021 →  Heden
Trefwoorden:orale vaste doseervormen, flexibel doseren, 3D-printing, multi-particulaire doseervorm, pellets, formulatie
Disciplines:Farmaceutische technologie