< Terug naar vorige pagina

Project

Gezondheidseconomische evaluaties van preventiebeleid in Vlaanderen

Door de continue stijging in gezondheidskosten en de beperkingen in het beschikbaar budget voor gezondheidszorg is het belangrijk om beleidsmakers te informeren over de te verwachten gezondheidswinst van gezondheidsinterventies tegenover de kosten ervan. Binnen dit doctoraat worden er drie thema’s vastgelegd die kaderen binnen het huidig preventiebeleid in Vlaanderen. Per thema zullen telkens de volgende onderzoeksvragen beantwoord worden: (1) Wat is de huidige beschikbare kennis omtrent de kosteneffectiviteit; en (2) Wat is de meest kosteneffectieve preventiestrategie binnen de Vlaamse context, in vergelijking met alternatieve strategieën?

De eerste onderzoeksvraag wordt beantwoord tijdens een eerste luik. Dit omvat een exploratieve fase, waarbij een systematisch literatuuroverzicht van kosteneffectiviteitsstudies gemaakt zal worden.

Het tweede luik beantwoord de tweede onderzoeksvraag en omvat een gezondheidseconomische evaluatie, o.a. het ontwikkelen van een gezondheidseconomisch model. Met behulp van beslisbomen en/of Markov modellen zullen verschillende preventiestrategieën vergeleken worden op basis van een incrementele kosten-effectiviteitsratio (IKER). Kosten van een strategie worden bekeken in verhouding met gezondheidswinst. In het geval van preventie gaat het vaak over huidige kosten en toekomstige gezondheidswinst, wat een bijkomende uitdaging creëert bij dergelijke modelleringen. Ook sensitiviteitsanalyses zullen worden toegepast om de impact van onzekerheid voor de gebruikte inputparameters te onderzoeken.

Datum:1 mei 2017 →  18 jan 2021
Trefwoorden:Health economics, Prevention
Disciplines:Ontdekking en evaluatie van biomarkers, Ontdekking en evaluatie van geneesmiddelen, Medicinale producten, Farmaceutica, Farmacognosie en fytochemie, Farmacologie, Farmacotherapie, Toxicologie en toxinologie, Andere farmaceutische wetenschappen
Project type:PhD project