< Terug naar vorige pagina

Project

Duurzaam bouwen van kalktoepassingen via circulaire economie en biomimetische benaderingen (SUBLIME)

Kalk is een van de oudste bouwmaterialen en is nog steeds essentieel in onze moderne maatschappij. De wereldwijde markt voor kalk wordt verwacht een waarde van 44 miljard Euro te zullen aannemen tegen eind 2026, wat zal leiden tot groeimogelijkheden voor de belangrijkste spelers.  Het SUBLime netwerk wil geavanceerde technieken ontwikkelen voor het modelleren van kalkgebaseerde materialen en voor de karakterisering voor industrieel gebruik, verdergaand dan de bestaande oplossingen voor nieuwe constructies en conservering van gebouwd erfgoed. Vooreerst zullen vijftien doctoraatsstudenten aangeworven worden en getraind in verschillende wetenschaps- en ingenieursdisciplines. Dit moet leiden tot een beter begrip en ontwikkeling van duurzame innovaties op vlak van toegevoegde functionaliteiten en milieuaspecten voor mortels en plaasters, sterk gebaseerd op nieuwe biomimetische inzichten en recyclagetechnieken die de kringloop kunnen sluiten.

Het project bestrijkt de belangrijkste functies van kalkgebaseerde toepassingen, met inbegrip van materiaalkarakterisering, numerieke niet-lineaire modellering van multi-fysisch gedrag, functionaliteit, duurzaamheid en prestatiegericht ontwerp bij het gebruik van kalk. Deze nieuwe ontwikkelingen omvatten eigenschappen zoals zelfreiniging, (super-)hydrofobiciteit, zelfheling, verbeterde CO2-capatatie, en met inachtneming van recyclage in een gesloten kringloop. De interdisciplinaire benadering doorheen de SUBLime waardeketen, zal een hefboom betekenen voor de kennis van de 6 academische en 11 industriële leden zoals kalkproducenten, mortel/plaaster/steenproducenten en eindgebruikers voor de prioritering van de industriële behoeften. Daardoor zal de transfer van wetenschappelijke kennis naar de kalkgebruikende bedrijven in de EU sterk toenemen, zodat hun vooruitgang op sociaal, economisch, productkennis en milieuvlak gegarandeerd is.  

Datum:1 jan 2021 →  Heden
Trefwoorden:hydrofoob, recyclage, zelfreiniging, kalk, zelfheling, CO2
Disciplines:Conservatie- en restauratietechnieken, Bouwmaterialen, Materiaalrecyclage en -valorisatie, Functionalisering van materialen, Life cycle analyse van bouwmaterialen, Bouwkundig erfgoed en renovatie