< Terug naar vorige pagina

Project

Geintegreerd Building Information en beslissings management omgeving voor herbestemming en diepe renovatie van residentiële en niet-residentiële gebouwen.

Tegenwoordig richten ingenieurs zich in hun activiteiten steeds meer op herbestemmings- en renovatieprojecten. Dit is verbonden met tal van macro-, micro- en socio-economische factoren van veranderingen in het stedelijk milieu. Herontwikkeling is de meest effectieve methode om opnieuw efficiënt gebruik te kunnen maken van reeds bestaande faciliteiten of voormalige industrieterreinen. Maar, in tegenstelling tot nieuwbouwprojecten, is het bouwen van herontwikkelingsprojecten en processen samen met omgevingstransformatie een moeilijkere en complexere taak die de ontwikkeling vereist van een aangepaste methodologie en innovatieve benaderingen voor besluitvorming. In de praktijk hangt dit proces samen met de ontwikkeling en goedkeuring van een groot aantal technische, technologische, regelgevende en stedenbouwkundige factoren, berekeningen en beheer. De geplande werkzaamheden voor het creëren van de methodologie zullen al deze factoren integreren en het herontwikkelingsproces van gebouwen optimaliseren en besluitvormingssystemen vereenvoudigen voor het verder gebruik van bestaande gebouwde activa. De nadruk ligt op de kwestie van BIM-integratie en digitalisering van de methodologie. Een van de belangrijke aspecten van het ontwikkelen van een effectief renovatieproces is informatiebeheer, inclusief diverse externe bronnen, as-built BIM en Semantic Web (Linked Data) -technologieën. Dit zal alle benodigde informatie (bijv. van GIS, laserscanning en fotogrammetrie, 4D/5D BIM) over de huidige staat van het object en zijn stedelijke context combineren met informatie uit verschillende ontwerpopties. Last but not least moeten energie- en omgevingsfactoren (bijv. energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en recycleren of hergebruik van materialen) en het daarmee verband houdende regionale, nationale en Europese beleid ter ondersteuning van de transitie worden geïntegreerd in het evaluatie- en besluitvormingsproces. Het is belangrijk dat het proces consequent wordt beheerd en gecontroleerd in alle fases van het project: van conceptontwikkeling, gegevensverzameling, analyse van de huidige staat tot ondersteuning van de besluitvorming. Bijvoorbeeld, de conceptontwikkeling vereist dat de volgende taken effectief worden beheerd: verzamelen van eerste gegevens en analyse van de bestaande toestand (vooronderzoek, de identificatie van noodzakelijke wijzigingen en hun verantwoording. Identificatie van factoren die verandering vereisen (bijv. doelen, criteria, doelstellingen, basisvereisten en beperkingen, risiconiveau, projectomgeving, potentiële deelnemers; vereiste tijd, middelen en financiering); identificatie en vergelijkende beoordeling van alternatieven; expertise; concept goedkeuring.

Datum:5 okt 2020 →  Heden
Trefwoorden:Building Information Modelling, BIM, redevelopment project, process map, reconstruction project, decision-making process, renovation.
Disciplines:Bouwconstructiemanagement en projectplanning, Duurzame gebouwen en steden
Project type:PhD project