< Terug naar vorige pagina

Project

L'entretien d'écrivain: étude d'un genre et de ses mutations médiologiques

Het onderzoek concentreert op de figuur van de schrijver, als deze in de media wordt geïnterviewd. In de krant, aan het eind van de 19e eeuw in Frankrijk, en op de radio, vanaf de jaren 1920, drukken literatoren zich uit in een dialoog met een vertegenwoordiger van de media. De schrijver bevindt zich dus, net als de journalist, op het kruispunt van media en literaire discours.

In het verlengde van de discoursanalyse beschouwt de dissertatie het interview van de schrijver vanuit het gezichtspunt van de effecten van genericiteit die het in de loop van zijn geschiedenis teweegbrengt. Dit onderzoekstraject leidt tot een dubbele benadering, historisch en conceptueel, van de variaties van het literaire discours door de mediapraktijk van schrijvers.

De centrale stelling is dat de specifieke enscenering van het interview van elke schrijver een beslissende factor is voor de genericiteitseffecten van de praktijk. Er vinden immers onderhandelingen plaats waarbij de omvang van de afwijkingen van een vermeende standaardpraktijk wordt beheerd. Het onderhandeld interview zal min of meer conventioneel zijn.

Vanuit dit oogpunt is de notie van schrijvers stijl bijzonder nuttig om de bestudeerde verschijnselen te verklaren. De stijl van de schrijver, als doxistisch, gaat apparaat verder dan de intrinsieke kwaliteiten van de geproduceerde teksten. De geclaimde waarden van de auteur, zijn esthetische posture en zijn positie in het literaire veld spelen daarbij een rol. Dat dit notie in het onderzoek een hoofdrol speelt, is te danken aan het feit dat het een soort synthese mogelijk maakt, waarin onder andere de onderhandelingskwesties, die de figuratie van de schrijver en de regulering van zijn of haar productie betreffen, en de symbolische operativiteit van de mediacommunicatie, die verwijst naar de sociale en politieke inzet van een historisch gesitueerd subject, samenkomen door ze te verbinden met het onderzoek naar de effecten van de materiële retoriek die eigen zijn aan het interview.

Datum:1 okt 2012 →  8 mei 2021
Trefwoorden:Media
Disciplines:Talen, Literatuurwetenschappen, Theorie en methodologie van de talenstudies, Theorie en methodologie van de linguïstiek, Theorie en methodologie van de literatuurwetenschappen, Andere linguïstiek en literatuurwetenschappen
Project type:PhD project