< Terug naar vorige pagina

Project

Vloeibaar materie: praktijken, methodes en controle in de mechanica der wateren, 1687-1738 (FWOTM950)

Water in beweging werd uitgebreid behandeld door vooraanstaande natuurfilosofen van de vroegmoderne periode zoals Stevin, Galileo, Pascal, Boyle, Newton en Euler. Hoewel hun theoretische werken over hydrostatica en hydrodynamica enige aandacht hebben gekregen in de literatuur, komen de methodologische en praktische implicaties van deze werken nauwelijks aan bod. Bijgevolg geloven velen dat theoretische en wiskundige discussies over de watermechanica zich meer en meer verwijderden van praktische en technische kwesties. Deze ogenschijnlijke afstand tussen ‘theorie’ en
‘praktijk’ is verrassend omdat de natuurfilosofen zelf hun werk vaak relateerden aan urgente kwesties zoals rivieroverstromingen en efficiënte scheepsbouw.

Door de verschillende bestaande onderzoekspraktijken en soorten kennis te bestuderen gedurende een specifieke periode, die tussen de theoretische interventies van Isaac Newton (1687) en Daniel Bernoulli (1738), tracht dit project een beter beeld te geven van de wisselwerkingen tussen verscheidene benaderingen en interpretaties van water. Door de methoden en werkwijzen van relevante figuren in kaart te brengen, zal dit onderzoek simplistische tweedelingen zoals die tussen geleerden en ingenieurs, wetenschap en technologie, of wiskundige en experimentele methodologieën vermijden. Door dergelijke onderscheiden te herzien zal het project onze filosofisch grip op de methoden en praktijken van de wetenschap van de achttiende eeuw, in het algemeen, verrijken.
Datum:1 okt 2019 →  31 dec 2022
Trefwoorden:geschiedenis, filiosofie van wetenschap
Disciplines:Ideeëngeschiedenis, Algemene wetenschapsfilosofie