< Terug naar vorige pagina

Project

Een vrouwelijke gezicht voor geleerdheid. Auteursportretten en de constructie van vrouwelijke intellectuele autoriteit in vroegmodern Europa.

Dit project bestudeert auteursportretten van vrouwelijke geleerden als vehikels van hun publieke imago in het door mannen gedomineerde intellectuele veld in Europa (1550-1800) om inzicht te verwerven in de worsteling van vrouwen om intellectuele autoriteit te belichamen.
De complexe positie van vrouwelijke geleerden in de vroegmoderne publieke sfeer is het onderwerp van toenemende academische aandacht. Echter, recente studies karakteriseren zich door een sterke biografische focus en tekstgerichte methodiek en laten een fundamenteel onderdeel van de publieke beeldvorming van vrouwen buiten beschouwen: hun fysieke voorkomen. Dit project analyseert hoe de auteursportretten van schrijfsters de hardnekkige gender hiërarchie in het intellectuele veld ter discussie stelden door een beeld te presenteren waarin de evidente vrouwelijke fysiognomie van de auteur en haar intellectuele ambities verenigd waren.
Dit inherent interdisciplinaire project positioneert zich op het snijvlak van literatuur-, kunst-, wetenschaps- en gendergeschiedenis, door een significant corpus auteursportretten in dialoog te brengen met tekstuele receptie en kritische reflecties over de status van vrouwen als intellectuele autoriteiten. Dit project beschrijft als eerste de longue durée en comparatieve geschiedenis van de representatie van vrouwelijke geleerdheid en werpt als zodanig een vernieuwend historisch perspectief op de nog altijd heikele beeldvorming van vrouwen als intellectuele autoriteit.
 

Datum:1 okt 2020 →  30 sep 2022
Trefwoorden:Early modern women writers, Authorship and Intellectual Authority Construction, Author portraits
Disciplines:Cultuurgeschiedenis, Vroegmoderne literatuur