< Terug naar vorige pagina

Project

SINREM-PLUS 2020 (SINREM-PLUS 2020)

Een zeer innovatieve en interdisciplinaire aanpak is essentieel om technologieën te creëren voor een moderne circulaire samenleving die materiaalkringlopen sluit en afval minimaliseert. Het kan alleen worden bereikt als wetenschappers, ingenieurs en economen een overkoepelend begrip hebben van de hele materialencyclus en diepgaande kennis hebben in hun gespecialiseerde vakgebied. De term "T-vormige professional" is bedacht voor deze aanpak en het opleiden van dergelijke professionals is een hoofddoel van de EIT Raw Materials.

SINReM (Sustainable and Innovative Natural Resource Management) is een EIT-gelabeld interdisciplinair Master of Science-programma, waarin zeer gemotiveerde en creatieve studenten zulke professionals kunnen worden. Het diploma wordt gezamenlijk aangeboden door drie belangrijke spelers in grondstoffeninnovatie en onderzoek: Universiteit Gent (België), Uppsala Universiteit (Zweden) en TU Bergakademie Freiberg (Duitsland). Samen met meer dan 15 bedrijven en onderzoeksinstellingen, die actief bijdragen aan het curriculum, willen ze een nieuwe generatie professionals opleiden in de grondstoffensector. Sinds 2018 maakt SINReM deel uit van het prestigieuze Erasmus Mundus Joint Master Degree-programma dat beurzen toekent aan de beste kandidaat-studenten die solliciteren in het kader van jaarlijkse selectierondes. In het studiejaar 2018/19 trok SINReM de wereldwijde belangstelling van meer dan 1600 aspirant-studenten, resulterend in 530 voltooide aanvragen en een cohort van 23 zorgvuldig geselecteerde studenten uit 18 verschillende landen.

De SINReM-aanpak heeft echter ook geleid tot een aantal uitdagingen, die zijn vertaald in een reeks aanvullende doelstellingen voor de komende jaren:

Uitdaging 1: Het is duidelijk dat er binnen de SINReM-groep veel ondernemerspotentieel is. Uit een enquête onder de eerstejaars SINReM-studenten is gebleken dat ongeveer een derde van hen na het afstuderen ernaar streeft een eigen bedrijf op te starten. Dit ondernemerspotentieel moet verder worden gevoed en ontwikkeld tot activiteiten voor het creëren en ondersteunen van KIG-bedrijven.
Voorgestelde oplossing: tijdens het tweede jaar van het programma wordt in Uppsala een ondernemerstraject aangeboden. In deze track werken groepen studenten aan de commercialisering van onderzoeksresultaten van het SINReM-consortium of andere onderzoeksgroepen. Deze track zal start-ups vergemakkelijken die worden gecreëerd door studenten die afstuderen aan het SINReM-programma met als doel de commercialisering van onderzoek via lokale Europese kmo's te bevorderen.

Uitdaging 2: De ambitie om studenten met verschillende achtergronden, met name economie, bij een bètastudie te betrekken, maakt het voor sommige studenten moeilijk om meer complexe wetenschappelijke en technische aspecten bij te houden. Dit probleem is geïdentificeerd door zowel huidige studenten als niet-academische partners binnen het SINReM-consortium.
Voorgestelde oplossing: Voorbereidende wetenschappelijke cursussen worden aangeboden aan de TU Freiberg voorafgaand aan het programma en gedurende het eerste semester. Dit zal een nog bredere instroom mogelijk maken en het interdisciplinaire karakter van SINReM versterken, wat belangrijk is om innovaties op het gebied van circulaire economie te ontwikkelen.

Uitdaging 3: SINReM heeft bewezen zeer succesvol te zijn in het werven van excellente niet-Europese studenten, maar het aantrekken van Europese studenten was veel moeilijker. Het idee van een circulaire economie lijkt echter vooral de Europese studenten aan te spreken. Dit concept is de centrale structuur van SINReM, maar was tot nu toe mogelijk niet voldoende zichtbaar.
Voorgestelde oplossing: in het tweede jaar van het programma wordt een major aangeboden, die is gericht op circulaire samenlevingen als geheel. Met de stad Gent als voorbeeld integreert ze alle delen van de waardeketen en alle soorten stakeholders, zoals industrie, beleid, burgers en wetenschap. Verder zal het SINReM-netwerk worden uitgebreid naar gebieden die nog niet sterk betrokken zijn bij de EIT-grondstoffen, met name in Oost- en Zuid-Europa. Dit zal bijdragen aan de keuze van stages en medewerkers van masterproeven voor de studenten. Verder zal de integratie van deze regio in innovatieacties de lokale economieën versterken en innovatieve samenwerking in heel Europa vergemakkelijken.

Met het voorgestelde project verwachten we dat onze afgestudeerden een bredere kijk zullen hebben op alle opties om de materialenkringlopen duurzamer te maken. Hun mentaliteit stelt hen in staat om een ​​breed scala aan problemen in de waardeketen van grondstoffen aan te pakken. SINReM zal daarom een ​​grotere rekruteringspool van hoogopgeleide afgestudeerden creëren voor bedrijven die worden geconfronteerd met risico's voor de toevoer van grondstoffen. Door middel van inleidende wetenschappelijke cursussen rond grondstoffen zal SINReM in de toekomst deze brede rekruteringspool kunnen behouden en uitbreiden. Ten slotte zal SINReM niet alleen ondernemers in grondstoffen opleiden, maar hen ook de unieke kans geven om hun capaciteiten al binnen de opleiding te verkennen. Deze afgestudeerden dragen bij aan het economische succes van het concept circulaire samenleving.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2020
Trefwoorden:circulaire economie, duurzame ontwikkeling, beheer van natuurlijke grondstoffen
Disciplines:Materiaalrecyclage en -valorisatie, Metaalrecycling en -valorisatie, Metallurgie niet elders geclassificeerd, Duurzame ontwikkeling, Materiaalwetenschappen en -techniek niet elders geclassificeerd, Resources engineering, Milieutechnologieën