< Terug naar vorige pagina

Project

SMARTWIN: Schakelbare intelligente ramen voor de reductie van zonne-instraling (SMARTWIN)

Zonlicht dat via grote ramen in kantoor- of appartementsgebouwen binnenkomt, is een belangrijke warmtebron, die krachtige airconditioningsystemen moeten compenseren om de temperatuur aanvaardbaar te houden. Dit heeft een negatieve invloed op de financiële en

ecologische kosten van grote ramen. Ramen met metalen coatings, buitenzonwering, jaloezieën en gordijnen zijn ofwel statische oplossingen of vereisen mechanische systemen die gevoelig zijn voor storingen.

Wij stellen een raam voor dat elektrisch kan schakelen tussen een transparante en een verstrooiingstoestand. In de verstrooiingstoestand wordt het zichtbare en infrarood invallende licht van de zon grotendeels gereflecteerd, wat het gebouw koel houdt. In de transparante staat laat het raam toe om te genieten van het uitzicht als in een conventioneel raam.

Een van de doelstellingen van het project is het realiseren van een A4-prototype om snel en efficiënt schakelen tussen de twee toestanden te demonstreren. Een tweede doel is om de maakbaarheid van een groot raam met een oppervlakte ter grootte van één vierkante meter te evalueren.

Datum:15 jan 2020 →  31 jan 2022
Trefwoorden:electroforese, Intelligente ramen, verstrooiing van licht
Disciplines:Nanofotonica, Nano-elektromechanische systemen, Andere elektrische en elektronische engineering niet elders geclassificeerd