< Terug naar vorige pagina

Project

Ondersteuning voorbereiding EU aanvraag.

Duurzame en rechtvaardige voedselsystemen kunnen klimaatverandering bestrijden, ecosystemen regenereren en betaalbare voedingsstoffen, fatsoenlijke banen en goed opgeleide consumenten bieden. De agrofoodsector in de EU en de mondiale toeleveringsketens die de EU-consumenten voeden, worden echter gekenmerkt door een ongelijke verdeling van waarde over de actoren en ernstige externe milieueffecten. In de EU en elders verdienen kleine boeren en kmo's vaak te weinig, terwijl spelers stroomopwaarts op prijs vechten om marktaandelen te winnen en concurrenten te verslaan. Boeren worstelen om de kost te verdienen en zijn niet in staat deel te nemen aan ecologisch duurzame praktijken. De rol van prijsconcurrentie en concurrentiegedrag bij het ondermijnen van duurzaamheid is vooral zichtbaar in EU-ketens zoals graan, groenten en fruit, evenals in toeleveringsketens voor tropisch fruit (cacao, banaan en koffie) die cruciaal zijn voor het MKB en miljoenen kleine boeren met EU-consumenten. Er is geprobeerd een reeks technologische en organisatorische innovaties aan te pakken om niet-duurzame sociaal-ecologische problemen aan te pakken, maar ze hadden zelden een significante impact vanwege hun silo'sbenadering en de reproductie van de dynamiek van goedkoop voedsel en prijsconcurrentie. Bovendien stuiten oplossingen vaak op de juridische belemmeringen die voortvloeien uit het mededingingsrecht, dat voorkomt dat informatie over prijzen en andere vormen van samenwerking wordt gedeeld, zonder juridische ondersteuning. Een meer systematische en op samenwerking gebaseerde benadering van duurzame, veilige en rechtvaardige voedselvoorzieningsketens is vereist, een feit dat steeds vaker wordt erkend door EG-beleidsmakers die "nieuwe manieren van wetenschap, onderzoek en innovatie doen die het voedselsysteem centraal stellen". Deze imperatief ligt ten grondslag aan de ambitie van CISV (Collaborative Innovations for Sustainable Competitiveness), met als doel een combinatie van juridische, organisatorische en technologische innovaties samen te stellen, te testen en te evalueren om op duurzaamheid gericht concurrentievermogen in agrovoedingsketens te bevorderen.
Datum:15 nov 2019 →  14 nov 2020
Trefwoorden:AGRO-BOSBOUW, EUROPESE SAMENWERKING
Disciplines:Mensenrechtenwetgeving, Internationaal handelsrecht, Ontwikkelingsstudies