< Terug naar vorige pagina

Project

Suiker vervangen door de natuurlijke zoetstof erythritol als alternatief voor kunstmatige zoetstoffen: verzadiging zonder calorieën?

Voedselinname wordt geregeld door communicatie tussen het maagdarmstelsel en de hersenen. Honger/verzadigingshormonen uit het maagdarmstelsel brengen informatie over de voedingstoestand van het lichaam over naar homeostatische hersencircuits die de energiebalans meten, maar beïnvloeden ook het beloningssysteem, en zo het aangenaam gevoel dat eten induceert. Zoet is een van nature aangename smaak voor mensen omwille van de calorieën in koolhydraten, maar overconsumptie van suiker draagt bij aan de obesitasepidemie. Suiker vervangen door kunstmatige niet-calorische zoetstoffen wordt daarom voorgesteld om inname van calorieën en lichaamsgewicht te verminderen. Deze stoffen induceren echter niet evenveel verzadiging en aangenaam gevoel dan suiker omdat ze geen invloed hebben op honger/verzadigingshormonen (naast hun gebrek aan calorieën). De natuurlijke niet-calorische zoetstof erythritol is mogelijk een ideaal alternatief voor suiker gezien we hebben aangetoond dat het wel verzadigingshormonen vrijzet. Ons doel is daarom de effecten van het vervangen van suiker door erythritol (versus de kunstmatige zoetstof sucralose) op regeling van voedselinname te bestuderen bij gezonde proefpersonen, en de onderliggende (hormonale) communicatiemechanismen tussen het maagdarmstelsel en de hersenen te identificeren. Dit zal mechanistisch-fysiologische kennis opleveren die nodig is voor de latere ontwikkeling van nieuwe strategieën voor preventie van obesitas en de rol van erythritol hierin.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:erythritol, artificial sweeteners, obesity prevention
Disciplines:Nutritionele fysiologie, Gedragsneurowetenschappen, Gastro-enterologie, Endocrinologie en metabole ziekten niet elders geclassificeerd