< Terug naar vorige pagina

Project

Urbanisatie en mentale aandoeningen in Vlaanderen

Urbanisatie veroorzaakt luchtvervuiling, minder groene ruimte en hogere temperaturen tijdens hittegolven. Deze urbanisatie-effecten zijn gelinkt aan meer en serieuzere cardiovasculaire en respiratoire ziekten. De effecten van urbanisatie op frequente mentale aandoeningen (depressie, angststoornissen, …) is echter tot op heden weinig geweten. Deze mentale aandoeningen komen frequent voor in Vlaanderen, hebben een grote impact op het welzijn van de populatie, zijn gelinkt aan de hoge Vlaamse suïcide cijfers en gaan hand in hand met hoog gebruik van antidepressiva, angst-remmende medicatie en slaapmedicatie.
In dit project gaan we de verbanden tussen urbanisatie en deze mentale aandoeningen en het gelinkte medicatiegebruik ontrafelen gebruik makend van een Vlaamse databank. Deze Intego-databank bestaat sinds 2000 en verzamelt van een groot staal van de Vlaamse bevolking via de medische dossiers van huisartsen alle diagnoses, medische parameters en medicatie-voorschriften.
Recent werd deze databank uitgebreid met omgevingsfactoren (zoals fijn stof, de afstand tot wegen, omgevingslawaai, afstand tot groene ruimte en temperatuur). Deze omgevingsfactoren zijn voor elke individuele patiënt geschat op basis van zijn/haar exact thuisadres. Deze nieuwe gecombineerde dataset maakt het ons mogelijk om inzichten te verwerven in de mogelijke verbanden tussen urbanisatie in Vlaanderen en het voorkomen en de ernst van mentale aandoeningen inclusief het gelinkte gebruik van medicatie.

Datum:1 jan 2020 →  31 dec 2023
Trefwoorden:Urbanization, mental diseases, Flanders
Disciplines:Eerstelijnsgezondheidszorg, Milieugezondheidszorg en veiligheid, Gedragswetenschappen