< Terug naar vorige pagina

Project

Monitoring- en visualisatiemogelijkheden bij fiber lasersnijden

In de afgelopen jaren heeft er in de plaatbewerkingsindustrie een bijna volledige overgang plaatsgevonden van CO2 lasers naar fiber lasers. Het succes van vezellasers is vooral te danken aan het lagere stroomverbruik en de hogere snijsnelheid. Samen met de verandering in lasertechnologie is ook de stralingsgolflengte en bijgevolg de fysica van het proces aanzienlijk veranderd, waardoor de industriële en academische interesse in vezellaser gerelateerde onderwerpen is toegenomen.

Dit doctoraatsproject heeft als doel het lasersnijproces te verbeteren door middel van procesmonitoring en visualisatiebenaderingen. Ten eerste wordt er een industrieel compatibel monitoringsysteem ontwikkeld dat procesinstabiliteiten aangeeft. Ten tweede worden visualisatietechnieken ontwikkeld om het proces uitgebreid te onderzoeken en nieuwe inzichten te verwerven over de temperatuurverdeling en de smeltstroomdynamiek binnen het snijfront.

Het uiteindelijke doel van het doctoraatsproject is om de industriële toepasbaarheid van deze technologieën aan te tonen en de fundamentele redenen voor de procesverbetering te onderzoeken. Om de doelstellingen van het project te bereiken, wordt er samengewerkt met een industriële partner die relevante ondersteuning biedt en de beschikbaarheid van hardware tijdens het onderzoek garandeert.

Datum:20 mrt 2019 →  19 dec 2023
Trefwoorden:Sheet metal, Fiber laser cutting, Process monitoring
Disciplines:Productieprocessen, -methoden en -technologieën
Project type:PhD project