< Terug naar vorige pagina

Project

Eenzijdige doofheid - gevolgen voor de taalontwikkeling van het kind & interventie door middel van vroege cochleaire implantatie.

Voor kinderen met eenzijdige doofheid (single sided deafness, SSD), een congenitaal, (zeer) ernstig sensorineuraal eenzijdig gehoorverlies ≥ 80 dB HL, bestaat er geen standaard behandeling. Het wordt echter algemeen erkend dat deze kinderen directe en indirecte gevolgen ondervinden van het eenzijdige sensorische gemis. Het algemene doel van het huidige doctoraatsonderzoek was tweeledig. Ten eerste wilden we bijdragen aan de kennis over de moeilijkheden die kinderen met onbehandelde SSD ervaren met betrekking tot neurocognitieve vaardigheden en gehoorcapaciteiten in het dagelijks leven. We hebben ons specifiek gericht op een gedetailleerd inzicht van ervaren taalmoeilijkheden, wat nog niet bekend was in de literatuur. Het tweede doel was het opzetten van een longitudinale studie naar de effectiviteit van cochleaire implantatie als een mogelijke behandeling voor zeer jonge kinderen met SSD. Dit is de enige behandeloptie die, indien op jonge leeftijd gestart, mogelijk het binauraal horen gedeeltelijk zou kunnen herstellen, omdat het cochleair implantaat geluid opvangt aan de aangedane zijde en overbrengt naar de hersenen door middel van electrische stimulatie van de gehoorzenuw. Onderzoek is nodig te bepalen of dit daadwerkelijk mogelijk is, zodat in de toekomst passende revalidatie geboden kan worden aan kinderen met SSD.

Ons onderzoek toonde aan dat de taal- en gehoormoeilijkheden van kinderen van schoolleeftijd met onbehandelde SSD significant zijn en niet over het hoofd gezien moeten worden, maar juist erop wijzen dat er de mogelijkheid tot inverventie zou moeten zijn. In ons longitudinaal onderzoek ontwikkelden we een protocol om de ontwikkeling van kinderen met SSD die op jonge leeftijd geïmplanteerd werden mee op te volgen. We richtten ons niet alleen op spatiele gehoorvaardigheden maar ook op de ontwikkeling van taal en cognitie. Een belangrijke sterkte van de studie is het between-subjects design waarin de prestatie van de geïmplanteerde kinderen vergeleken wordt met die van kinderen met SSD die geen cochleair implantaat hebben en met kinderen met bilateraal normaal gehoor. De data van de eerst geïmplanteerde kinderen is bemoedigend, maar lange termijn observatie zal cruciaal zijn voor het vormen van conclusies met betrekking tot de voordelen van het cochleair implantaat. De huidige thesis is de eerste stap naar ons doel om een gegrond advies te kunnen geven aan de Belgische nationale zorgverzekering met betrekking tot terugbetaling van een cochleair implantaat voor jonge kinderen met SSD.

Datum:1 okt 2014 →  5 jul 2019
Trefwoorden:single sided deafness, language development, cochlear implantation
Disciplines:Neurowetenschappen, Biologische en fysiologische psychologie, Cognitieve wetenschappen en intelligente systemen, Ontwikkelingspsychologie en veroudering
Project type:PhD project