< Terug naar vorige pagina

Project

Sensors for Food: Validatetraject millimetergolf Sensoren voor droogprocessen en vochtbepalingen (IWT626)

Uit een voortraject (IWT TIS project Intelligence For Food) is gebleken dat het garanderen van productkwaliteit, voedselveiligheid en het verhogen van procesefficiëntie concrete uitdagingen vormen voor de voedingsindustrie, die aan toenemde eisen van consument, wetgeving, retail en maatschappelijke trends dient te beantwoorden. In dit verband bieden sensoren en sensorsystemen oplossingen en opportuniteiten daar ze toelaten om voedselkwaliteit, -veiligheid en -processing op een betere, accuratere, snellere, gebruiksvriendelijkere en kost-effectieve manier op te volgen en te verzekeren. Een betere kennis en implementatie van bestaande sensoren evenals het afstemmen, uitwerken en optimaliseren van een aantal recente, beloftevolle sensortechnologische ontwikkelingen in Vlaanderen volgens de noden van voedingsbedrijven is evenwel nodig om te kunnen leiden tot concrete oplossingen en innovaties voor de Vlaamse voedingsindustrie. Om, bovendien, op korte termijn te kunnen komen tot concreet toepasbare realisaties en integratie in de voedings value chain is multidisciplinaire samenwerking en kennisuitwisseling vereist en is sectoroverschrijdende netwerking tussen voedingsbedrijven en technologieaanbieders onontbeerlijk. Bijgevolg bieden sensoren kansen voor zowel voedings- als technologiebedrijven om hun innovatiecapaciteit te verhogen en hun voorsprong en concurrentiekracht in een internationale context te vergroten.



Met dit project wensen we zowel de voedingsindustrie (en andere bij deze betrokken spelers in de voedingswaardeketen) als de technologiesector (micro-elektonica en machine- en apparatenbouwers) te bereiken. Deze sectoren staan in Vlaanderen bekend als KMO sectoren.



Het project stelt zich tot doel om (1) KMO bedrijven (up-to-date) kennis bij te brengen over de werking en technologie van sensoren en meettechnieken en ze te sensibiliseren over hun toepassingsmogelijkheden in de voedingsindustrie, (2) op vraag van bedrijven hierover kennisondersteunde adviezen en diensten te verlenen, (3) innovatieve ideeën in dit domein te genereren en te begeleiden voor en met bedrijven, (4) netwerking te stimuleren tussen voedingsbedrijven en technologieaanbieders, (5) innovatieve, beloftevolle sensortechnologische ontwikkelingen te demonstreren, onderzoeken, testen, aanpassen, optimaliseren op maat van verschillende toepassingen in de voedingsindustrie.

Om deze doelstellingen te concretiseren richt het project een Sensors For Food Platform op waarbij de bedrijven sectoroverschrijdend worden samengebracht (zowel webgebaseerde als klassieke tools worden aangewend) en waarvoor volgende activiteiten worden ontwikkeld: verdiepte en verbrede detectie van noden en opportuniteiten in de voedingsindustrie, technology watch, bedrijfsbezoeken, inrichting van een centraal aanspreekpunt voor adviesverlening en concrete dienstverlening, begeleide partnermatch, kennisverspreiding en -transfer, evenals het organiseren van themagerichte brainstorms, workshops, seminaries en opleidingen. Bovendien gaan we innovatieve sensortechnologieën demonstreren en afstemmen op verschillende concrete toepassingen in de voedingsindustrie: (1) optische vezel biosensorsysteem voor de detectie van allergenen, GMO's en pathogenen, (2) hyperspectrale camera's voor doorgedreven kwaliteitsinspecties aan productoppervlak en snelle bepaling van productsamenstelling, (3) millimetergolfsensoren voor contactloos opvolgen en optimaliseren van industriële droog- en vriesprocessen. Meer info is beschikbaar op de Flanders' FOOD website.

Het innovatief karakter kan afgeleid worden uit de high-tech aard van sensoren (zowel de bestaande als de opkomende), de sectoroverschrijdendheid, de wetenschappelijk erkende excellentie van de partners in dit specifieke domein en hun vertrouwdheid met het samenwerken met bedrijven en het feit dat hierbij geboogd kan worden op ervaringen opgedaan in het kader van het recent afgelopen IWT-ondersteunde Intelligence For Food project.

Als resultaat beogen we: (1) een meer, beter en efficiënter gebruik en toepassing van bestaande sensoren in de voedingsindustrie, (2) concrete implementatie van de innovatieve sensortechnologiën in de voedingsindustrie met beter gegarandeerde productkwaliteit, voedselveiligheid en procesefficiëntie als gevolg, (3) nieuwe business voor technologieaanbieders. Met dit project creëren we tevens een innovatieplatform dat ook in de toekomst initiatieven kan ontwikkelen en zo Vlaanderen in dit innovatieve domein op de wereldkaart zet.
Datum:1 dec 2011 →  30 nov 2015
Trefwoorden:Low Power Cmos, Digital Image Processing, Numerical Linear Algebra, Embedded System Design, Image Reconstruction, Displays, Audio Processing, Light Detectors, Micro-Electronics Technology, Sige Bicmos Design, Satellite Image Analysis, Telemedicine, Medical Image Analysis, Inverse Problems, Video Compression, JPEGx, Neural Networks, Mine Detection, Vision, Digital Signal Processing, Electronic System Design, Machine Vision, Micro Electronics, Cmos Design, Chip Interconnects (Inter / Intra), Humanitarian Demining, Speech Processing, Mpegx, Light Emitters, Pattern Recognition, Mm-Wave Technology, Robot Vision, Impedance Tomography, Image Compression, Light Modulators, Computer Aided Electronic Design, Medical Image Visualization, Motion Estimation And Tracking, Opto-Electronics, Multispectral Image Analysis, Computer Vision, Image Processing, Industrial Visual Inspection, Image Analysis, electronics
Disciplines:Elektrotechniek en elektronica, Wiskunde en statistiek, (Bio)medische ingenieurswetenschappen