< Terug naar vorige pagina

Project

Mechanismen en beleid van necrotiserende weke delen shock

Necrotizing Soft Tissue Infection (NSTI)  is een fulminant verlopende weke delen infectie, waarbij meestal de diepe fascia door snel toenemende inflammatie en daaropvolgende thrombose necroseert en zo de basis vormt voor verdere spreiding. De meest voorkomende pathogeen is Streptococcus pyogenes, maar mengvormen werden beschreven. Gelijklopend ontstaat er vaak een beeld van shock met tachypnoe, tachycardie en hypotensie waarvoor vaak snel intensieve ondersteuning nodig blijkt.

In de dagelijkse praktijk lijken steeds meer gevallen van NSTI voor te komen. Een oorzaak voor deze toename is tot nog toe niet gevonden. Een groeiende waakzaamheid en sneller doorsturen naar een gespecialiseerd centrum kan een eenvoudige verklaring zijn. Een andere verklaring kan zijn dat de veroorzaker van NSTI agressiever is geworden over de jaren heen of nog, dat de mens of toch een deel van de bevolking, gevoeliger is geworden voor het uit de hand lopen van deze infectie.

In de behandeling van NSTI staat het herkennen van de eerste symptomen centraal. Onze ervaring lijkt te wijzen op een zeer belangrijk fenomeen in de vroege ontwikkeling van een NSTI, namelijk het ontstaan van een toxische shock en meer bepaald lijkt alles er op te wijzen dat in de meeste gevallen als eerste de longen falen. Het is dan ook zo dat naast tekenen van een fulminant verlopende lokale infectie, de hemodynamische en respiratoire parameters een belangrijk onderdeel vormen van onze beslisboom.

In literatuurstudie worden de pathofysiologische processen geïdentificeerd, die zowel deze weke delen infectie als de algemene shock kunnen uitleggen. Vanuit deze literatuurstudie worden relevante parameters geïdentificeerd waarmee een analyse zal gebeuren van ongeveer 130 dossiers van patiënten die over de voorbije tien jaar met minstens een vermoeden van NSTI werden behandeld. Tezelfdertijd worden de mogelijkheden geëxploreerd, genetisch onderzoek te verrichten bij toekomstige patiënten en de mogelijkheden tot onderzoek naar ontstaansmechanismen.

In conclusie moet het onderzoek aantonen dat NSTI door de betrokkenheid van meerdere orgaansystemen in het ziektebeeld eerder als een infectie met een belangrijke component van toxische shock dient bekeken te worden dan als enkel een fulminant verlopende weke delen infectie en dat dus de verandering van de naam naar “Necrotizing Soft Tissue Shock” gerechtvaardigd is en tevens een verbetering uitmaakt voor de vroege diagnose van deze aandoening.

Datum:1 feb 2017 →  5 jul 2022
Trefwoorden:Necrotizing soft tussue infection
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project