< Terug naar vorige pagina

Project

Enzym-gebaseerde fungiciden met een dubbele werkingsmodus - AntiFUNzymes (AntiFUNzymes)

Fungiciden spelen een centrale rol in de gewasbescherming. Ze vormen de grootste groep pesticiden binnen een snelgroeiende markt. De huidige chemische fungiciden brengen echter milieu- en gezondheidsrisico's met zich mee, wat heeft geleid tot een wijziging van de wetgeving om de ontwikkeling van milieuvriendelijke alternatieven aan te moedigen in een meer geïntegreerde benadering van gewasbescherming.

Op enzymen gebaseerde antimicrobiële stoffen zijn tot op heden alleen gericht tegen bacteriën met behulp van enzymen die peptidoglycan afbreken. Schimmels hebben een celwand die bestaat uit chitine en chitinases. Afgallige chitine vertoont een hoog potentieel. Het projectteam combineert de enzymtechniekexpertise van Yves Briers op het gebied van enzymgebaseerde antibacteriële middelen met de expertise van Kris Audenaert op het gebied van de schimmel-schimmelpathologie om 'AntiFUNzymes' te creëren met een dubbele werkingswijze tegen schimmelinfecties bij planten in het tomaten-Botrytis cinerea-systeem.

We willen de technische haalbaarheid van het 'AntiFUNzymes'-concept leveren met een duale werkingsmodus, die de verschillende innovatieve stappen demonstreert. We denken dat we alle benodigde gegevens nodig hebben om een prioriteitstoepassing te starten. In het post-traject willen we een evenwichtige beslissing nemen in vervolgfinanciering om het concept uit te breiden naar andere plant-fungus systemen door strategische onderzoeksfinanciering (FWO-SB, FWO-SBO) gevolgd door valorisatie van het gegenereerde IP door directe interactie met bedrijven.

Datum:1 jul 2017 →  31 dec 2018
Trefwoorden:enzymen, fungiciden, antibacterials, gewasbescherming
Disciplines:Andere biotechnologie, bio-en biosysteem ingenieurswetenschappen niet elders geclassificeerd, Bescherming van landbouwgewassen