< Terug naar vorige pagina

Project

PATHACOV (PATHACOV)

Vandaag de dag berust de opsporing van ernstige ziekten zoals longkanker op het vastleggen van het begin van de klinische symptomen van de ziekte waarbij een radiologische anomalie wordt ontdekt als onderdeel van een longziekte (longinfectie bijvoorbeeld). Patiën-tenondersetuning vereist het invoeren van soms complexe zorgpaden in gespecialiseerde centra die voornamelijk gevestigd zijn in de grote steden met zware beelverwerkingsappara-tuur zoals CT-scan. Ongelijkheid in de ondersteuning en de zorgtrajecten, met name in ach-tergestelde bevolkingsgroepen bestaat in onze gebieden. De diagnose wordt vaak te laat gesteld, met als gevolg zware behandelingen, en een belangrijke oversterfte in onze gebieden.

Voor de toekomst stellen wij voor om specifieke markers van longkanker te identificeren in de adem van risico patiënten om vroegtijdige opsporing van het ontstaan van deze vormen van kanker te kunnen realiseren. De multidisciplinaire aanpak van ons project laat toe om de vaardigheden in fysica, chemie en elektronica te combineren om uiteindelijk een eenvoudige, goedkope en niet-invasieve toestel te fabriceren dat geschikt voor alle bevolkingsgroepen en bruikbaar door alle actoren van de gezondheid in onze gebieden. We willen de lijdensweg van de patiënt "omkeren" met de hulp van alle actoren die betrokken zijn bij de gezondheid in onze gebieden (artsen, verpleegkundigen, patiëntenverenigingen, private en publieke partners die gewoon zijn zich naar de thuisomgeving van de patiënten te verplaatsen, lokale overheden, ziekenfondsen...) en hen trainen in het gebruik van dit eenvoudige apparaat voor vroegetijdige opsporing.

Datum:1 okt 2018 →  31 dec 2022
Trefwoorden:VOC detectie, sensoren
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen