< Terug naar vorige pagina

Project

Promotie van een gezonde levensstijl bij vrouwen met een voorgeschiedenis van zwangerschapsdiabetes

Zwangerschapsdiabetes (ZWDM) is een frequente medische complicatie tijdens de zwangerschap, met een wereldwijde prevalentie tussen 9 en 35%. De continue toename in de prevalentie van ZWDM vormt een uitdaging voor zorgverleners om hoogwaardige zorg te kunnen blijven voorzien. De organisatie van groepseducatie zou een waardevolle oplossing kunnen zijn om met deze toenemende werkdruk om te gaan. In dit onderzoeksproject zullen de verzamelde gegevens van een prospectieve, observationele cohort studie betreffende de tevredenheid van vrouwen over (groeps)educatie, hun kennis over ZWDM en hun emotionele status geanalyseerd worden (de ELENA studie).

Bovendien is ZWDM mogelijk de beste bekende voorspeller voor de daaropvolgende ontwikkeling van diabetes mellitus type 2 (T2DM), aangezien geschat wordt dat ongeveer een derde van de vrouwen met T2DM een voorgeschiedenis van ZWDM heeft. Recent onderzoek uitgevoerd aan het UZ Leuven heeft aangetoond dat 42% van de vrouwen met ZWDM, gediagnosticeerd op basis van de 2013 WHO-criteria, postpartum glucose-intolerantie had. Het doel van dit onderzoek is om de prevalentie van en de risicofactoren voor glucose-intolerantie en T2DM in het vroege postpartum verder te onderzoeken.

De literatuur heeft reeds vastgesteld dat levensstijlmaatregelen effectief zijn in de preventie van diabetes wanneer deze worden aangeboden aan mensen van middelbare leeftijd met een hoog risico, maar er is beperkt bewijs over de effectiviteit van levensstijlinterventies bij vrouwen met een recente geschiedenis van ZWDM. We zullen daarom een gerandomiseerde, gecontroleerde studie uitvoeren met 1 jaar follow-up om de effectiviteit en haalbaarheid te evalueren van een gecombineerde telefonische en mobiele levensstijlinterventie bij vrouwen met glucose-intolerantie na een recente geschiedenis van ZWDM ter bevordering van een gezonde levensstijl (de MELINDA studie).

Datum:1 sep 2018 →  31 mrt 2023
Trefwoorden:Glucose intolerance in early postpartum, Blended lifestyle coaching intervention, Group education for gestational diabetes
Disciplines:Endocrinologie en metabole ziekten
Project type:PhD project