< Terug naar vorige pagina

Project

ReFlex - Aanpasbare knooppunt voor flexibele beveiligde netwerken. (FWOKN294)

Flexibiliteit en beveiliging zijn twee belangrijke kenmerken in elke vorm van communicatie, maar ze zijn moeilijk te combineren omdat deze kenmerken over het algemeen elkaar lijken tegen te werken. Dit leidt regelmatig tot het zoeken van een lastige balans tussen beiden.

In een veilig en een op-chaos-gebaseerd communicatiesysteem moeten alle gebruikte lasers in een netwerk precies afgestemt worden op elkaar. Bijgevolg is de beveiliging van zo een systeem vooral verzekerd door de moeilijkheid voor een aanvaller om een geschikt toestel te vinden. Tegelijk is deze voorwaarde ook een belangrijk nadeel gezien het in praktijk de grootte van het netwerk gevoelig beperkt. Bovendien ligt de architectuur van het netwerk grotendeels vast na het ontwerp en kunnen dus geen significante wijzigingen toegelaten worden. Bijgevolg kan een indringer informatie verwerven over het netwerk na verloop van tijd.

In dit project stel ik een alternatieve aanpak voor die gebruik maakt van de recent ontdekte polarisatie chaos (gegenereerd met solitaire laser diodes) om zowel flexibiliteit als beveiliging van een netwerk te combineren. Ik beoog om herprogrammeerbare nodes te ontwikkelen voor een veilig netwerk, wat betekent dat deze nodes zowel als chaotische zender (master) of ontvanger (slave) kunnen optreden. De synchronisatie van zo een netwerk volgt dan eenvoudig, zelfs met niet afgestemde toestellen en bovendien kan het ganse netwerk aangepast worden op elk moment. Bijgevolg wordt het onmogelijk voor een aanvaller om duurzame informatie over het netwerk te verkrijgen en kan elke aanval op het netwerk slechts duren tot de volgende herorganisatie van het netwerk. Gezien de beveiliging van zo een netwerk toeneemt met de grootte van het netwerk, is deze strategie geschikt en bevorderlijk voor grote netwerken
Datum:1 jan 2018 →  31 dec 2018
Trefwoorden:Networks
Disciplines:Klassieke fysica niet elders geclassificeerd