< Terug naar vorige pagina

Project

Het verbeteren van de diagnose van acuut zieke patiƫnten die zich presenteren in de ambulante zorg: het evalueren van de nauwkeurigheid en impact van innovatieve technologie.

Ernstige infecties, zoals sepsis of pneumonie, kunnen levensbedreigend zijn of langdurige gevolgen hebben. Een tijdige diagnose verbetert de prognose maar is moeilijk in de ambulante zorg (zoals bijvoorbeeld in huisartsgeneeskunde) omdat slechts enkele patienten een ernstige infectie zullen blijken te hebben en omdat de typische symptomen zich vaak nog niet manifesteren op het moment van presentatie. Dokters moeten zich grotendeels baseren op een klinische beoordeling, met slechs weinig ondersteuning van technologische testen.

Het doel van dit project is om innovatieve testen te evalueren die kunnen uitgevoerd worden tijdens een zorgepisode, bijvoorbeeld binnen een consultatie bij de huisarts.

Thema 1 is een pediatrisch thema, welke eerst de nauwkeurigheid van urinetesten voor urineweginfecties zal evalueren. Een tweede studie zal analyseren in hoeverre een snelle bloedtest correleert met het ziekteverloop en effect van antibiotica. Tenslotte zullen we het effect van zowel urinetesten als snelle bloedtest op de uitkomst van de patient modelleren.

Thema 2 focust op volwassenen van minstens 65 jaar oud. We starten met een systematische review van alle beschikbare literatuur over diagnostische testen voor het tijdig herkennen van ernstige infecties. Daarna volgt een diagnostische studie om hun nauwkeurigheid in de ambulante zorg te evalueren, en een beslisregel te bouwen die artsen moet toelaten met meer nauwkeurigheid ernstige infecties bij ouderen uit te sluiten.

Thema 3 zal de impact van een nieuwe diagnostische strategie voor kinderen en ouderen meten, door middel van een gerandomiseerde studie die huisartspraktijken verdeelt in twee groepen: de ene groep past een gestructureerde diagnostiek toe met sneltesten, de andere groep werkt volgens de huidige methode. We zullen dan testen of dit veiliger en meer kosten-effectief is.

Datum:1 apr 2018 →  31 mrt 2023
Trefwoorden:Infecties, Diagnose, Ambulante zorg
Disciplines:Sociaal-medische wetenschappen, Onderwijscurriculum