< Terug naar vorige pagina

Project

Vertrouwde sensorgegevens

We leven in een verbonden wereld waar dingen convergeren naar het Internet of Things of IoT. Hoewel IoT wordt gedefinieerd als verbonden dingen, heeft elk verbonden ding typisch sensoren en actuatoren om te communiceren met de echte wereld. Een IoT-sensor verzamelt sensordata van sensoren en levert deze aan andere systemen die op basis van de data passende acties ondernemen. De besturingssystemen en diensten op basis van sensorgegevens werken met een fundamentele veronderstelling dat de gegevens die door deze sensoren worden geleverd betrouwbaar zijn, niet zijn gewijzigd, verkregen van een bekende sensor en op de gegeven tijd en locatie. Er zijn echter duidelijke motivaties om de sensorgegevens te verstoren om kwaadaardige motieven te bereiken.

De focus van dit onderzoek zal liggen op de betrouwbaarheid van sensoren die worden gebruikt in IoT door de volgende vragen te beantwoorden:
- Kunnen we de herkomst van de sensorgegevens verifiëren?
- Als de gegevens zijn voorbewerkt, is de voorbewerking dan uitgevoerd door vertrouwde software?
- Zijn de sensorgegevens op het geclaimde tijdstip genomen?
- Zijn de sensorgegevens genomen op de geclaimde locatie?

Datum:14 nov 2017 →  19 apr 2022
Trefwoorden:Security, IoT
Disciplines:Toegepaste wiskunde, Computerarchitectuur en -netwerken, Distributed computing, Informatiewetenschappen, Informatiesystemen, Programmeertalen, Scientific computing, Theoretische informatica, Visual computing, Andere informatie- en computerwetenschappen
Project type:PhD project