< Terug naar vorige pagina

Project

Oud vasthouden. Over vergrijzing, wonen en beleid.

Vlaanderen vergrijst. Wanneer mensen ouder worden, neemt de gezondheid en de persoonlijke mobiliteit vaak af. Wonen (sensu lato) wordt dan belangrijker dan ooit. Het Vlaams (ouderen)beleid stuurt sterk aan op 'ageing in place', maar houdt daarbij geen rekening met de ruimtelijke randvoorwaarden. Hoe ervaren ouderen hun woonsituatie? Is de woning aangepast aan veranderende noden? Zijn voorzieningen aanwezig en bereikbaar? Is zorg beschikbaar en welke impact heeft de ruimtelijke context op die zorg?

De doctoraatsthesis is gebaseerd op projectonderzoek. Het betreft onderzoek naar pensioenmigranten die naar de kuststreek verhuisden; ouderen op het platteland (case Westhoek en case Kempen); ouderen in de standsrand en sociale en private huurders in armoede uit de stad. We gebruiken kwalitatieve onderzoeksmethodes, voornamelijk diepte interviews met ouderen, maar ook met beleidsmakers en zorgactoren. 


Sleutelwoorden: vergrijzing, ageing in place, beleid, stedelijk, landelijk

Datum:11 nov 2017 →  26 sep 2022
Trefwoorden:Ageing, Housing, Relocation
Disciplines:Ingenieurswetenschappen in de architectuur, Architectuur, Interieurarchitectuur, Architecturaal design, Kunststudies en -wetenschappen
Project type:PhD project