< Terug naar vorige pagina

Project

ICU-FM: Ontwikkeling en validatie van een vasten-nabootsend dieet voor de kritiek zieke patiënt. Uitbreiding in tijd en ruimte van het gunstige effect van voedingsrestrictie en autofagie-activatie tijdens kritieke ziekte.

Korte periodes van vasten lijken gunstig te zijn, zowel voor gezonde als zieke mensen. Wij verbeterden de spierkracht bij kritiek zieke patiënten door gedurende de eerste week in de Intensieve Therapie Eenheid (ICU) geen intraveneuze voeding toe te dienen. Zo vermeden we ook complicaties en versnelden we het herstel. Dit werd verklaard door autofagie, een opruimproces van beschadigde cel-onderdelen. We breiden deze toepassing in dit onderzoek uit, voorbij de eerste week van kritieke ziekte (ICU-FM) en voorbij de muren van de intensieve zorgen afdeling (EFECTS). We beogen een nieuw vasten-nabootsend dieet te ontwerpen voor de ICU (ICU-FM) gebaseerd op cyclisch vasten. Door de voeding na de eerste ICU-week herhaald te onderbreken willen we de autofagie activeren zonder patiënten bloot te stellen aan langdurig vasten. Het einddoel van ICU-FM is voor de patiënten die de ICU overleven een betere lange termijn functie te bekomen. In de driearmige EFECT studie zullen we het effect van vroege voedingsrestrictie op oncologisch en functioneel herstel evalueren na slokdarmresectie. Deze nieuwe strategie zal vergeleken worden met het huidige beleid van vroege enterale of parenterale voeding op de chirurgische afdeling.
Datum:1 okt 2016 →  30 sep 2018
Trefwoorden:autophagy-activation
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen