< Terug naar vorige pagina

Project

Gentherapie voor trombotische trombocytopenische purpura (TTP)

Trombotisch trombocytopenische purpura is een zeldzame en levensbedreigende microangiopathische ziekte die wordt veroorzaakt door een deficiëntie in het plasma metalloprotease ADAMTS13 (A Disintegrin and Metalloprotease with Thrombospondin Type 1 repeats, member 13). De ziekte wordt gekenmerkt door von Willebrand factor (VWF)- en bloedplaatjes-rijke microtrombi, trombocytopenie en hemolytische anemie met de aanwezigheid van schistocyten.

De ADAMTS13 deficiëntie wordt bij ongeveer 5% van de TTP patiënten veroorzaakt door bi-allelische mutaties in het ADAMTS13 gen (congenitale TTP). Het gebruik van plasma-infusie therapie heeft de overlevingsgraad van deze patiënten sterk doen stijgen. De levenslange behandeling van deze patiënten met plasmaproducten is echter zwaar voor de patiënt, niet altijd effectief, duur en het kan ook ernstige complicaties veroorzaken. Daarom zou gentherapie een veelbelovend alternatief voor plasma-infusie therapie kunnen zijn.

De langdurige expressie van ADAMTS13 en de preventie van congenitale TTP aan de hand van Sleeping Beauty (SB) transposon gemedieerde gentherapie werd reeds aangetoond bij muizen in onze groep. Bij deze methode werd het SB transposon construct aangeleverd door middel van hydrodynamische injecties. Deze toedieningsweg is echter onuitvoerbaar bij mensen. Daarom zullen we in dit doctoraatsproject meer klinisch relevante gentherapie-benaderingen voor congenitale TTP ontwikkelen. 

Datum:1 sep 2016 →  28 okt 2021
Trefwoorden:gene therapy, ADAMTS13, thrombotic thrombocytopenic purpura
Disciplines:Anorganische chemie, Organische chemie, Theoretische en computationele chemie, Andere chemie
Project type:PhD project