< Terug naar vorige pagina

Project

Zowel patiënt als dokter ‘redden’ bij in en buiten het hospitaal ontstane hartstilstanden: implementatie van een medisch vaardigheidscentrum en E-CPR om beiden te verbeteren.

Jaarlijks worden er in Europa 350.000 tot 700.000 personen met een plotse onverwachte dood geconfronteerd, waarvan ongeveer 11.000 Belgen (30-tal/per dag). Ondanks continu onderzoek en aangepaste aanbevelingen zien we een overlevingskans van amper 9% (met zelfs regio’s tot 2%), en dit ondanks een gerichte focus op het belang van de ‘chain of survival’. Als tertiair centrum met een belangrijke verantwoordelijkheid voor de behandeling van patiënten met een hartstilstand is er een absolute noodzaak aan een continue evaluatie van elk proces aangaande reanimatie, opdat we in staat zouden zijn de best haalbare overlevingskansen te bieden. Kortom, er is nood aan een systeem om levens te redden. Recent werden de nieuwe reanimatieaanbevelingen van de European Resuscitation Council (ERC) gepubliceerd, met inbegrip van een belangrijk hoofdstuk inzake opleiding, vooral met de focus op training en implementatie van de guidelines. Een belangrijk onderdeel hier is de ontwikkeling van een medisch skills lab (MSL). Vooral in een periode waar patiëntveiligheid een absoluut streefdoel dient te zijn, is de veilige en beschermende omgeving van een MSL een ideale setting om de kandidaat-hulpverlener de nodige technieken aan te leren. Ze bieden ook de mogelijkheid tot evaluatie van de hulpverlener vooraleer hij/zij met echte patiënten in contact komt. Dat deze skills labs een absolute meerwaarde bieden binnen een virtuele leeromgeving is reeds aangetoond. Echter veel belangrijker en nog niet beantwoord, is de vraag of  een training in een dergelijk skills lab ook zijn baten heeft in reële omstandigheden. Is er daadwerkelijk een translationeel verband tussen een goed opgeleide hulpverlener binnen de virtuele wereld en zijn/haar reële prestaties buiten, alleen op straat, tijdens een reanimatie. Er is dus absolute noodzaak aan onderzoek dat de effectiviteit en het optimale design van een MSL kan aantonen. Kortom een kijk naar de (r)evolutie van een virtuele leeromgeving naar de dagdagelijkse realiteit.

Enkel na uitstekende uitvoering van de ACLS richtlijnen en een optimale prestatie tijdens de reanimatie, kunnen we starten met de integratie van alternatieve reanimatiemethodes om het resultaat nog meer te kunnen verbeteren. Typisch voor deze technieken is dat ze meer personeel, opleiding en uitrusting vergen. Deze investering kan enkel renderen indien de eerste stap correct werd uitgevoerd.

Eén van deze technieken is het gebruik van een Extra-Corporele Membraan Oxygenatie (ECMO), wat een heel uitdagende medische beslissing met zich meebrengt. Er is niet alleen de kans op een  potentiele vertraging of onderbreking van de reanimatie, maar het werkt ook enkel bij de juiste selectie en toepassing ervan bij een patiënt.

Concluderend, kan de 'chain of survival’ enkel overleven als alle zwakke schakels werden vervangen. Dit project zal ons nieuw inzicht brengen in hoe een MSL optimaal kan worden ingericht, met als uiteindelijk doel elke kans op overleving te verbeteren. Bovendien zal de integratie van ECMO worden onderzocht als een aanvulling op de overlevingsketen. Alleen dan kunnen we besluiten dat medische simulatie inderdaad de toekomst van onze gezondheidszorg binnen onderwijs en training is.

Specifieke doelstellingen van het project

1. Uitvoeren van een systematische review over het gebruik van een medisch skills lab en simulatie, met als doel de optimale manier te vinden om de ACLS richtlijnen aan te leren binnen een virtuele wereld.

2. Nagaan van de huidige naleving van de CPR-richtlijnen tijdens pre-of in hospitaal hartstilstanden.

3. Beoordelen of de implementatie van een skills lab de opvolging van ACLS richtlijnen kan verbeteren en of dit de uitkomst van de patiënt zal verbeteren . Zijn prestaties in een MSL omgeving overdraagbaar op de werkelijke klinische prestaties ? En worden deze gehandhaafd in de tijd ?

4. Hoe de implementatie van een extra-corporele cardiopulmonale reanimatie (E-CPR) -protocol  te includeren in het MSL zonder in te boeten aan de kwaliteit van de reanimatie. 

Datum:11 mei 2016 →  27 jan 2023
Trefwoorden:Medical simulation, Cardiac arrest
Disciplines:Laboratoriumgeneeskunde, Palliatieve zorg en zorg rond het levenseinde, Regeneratieve geneeskunde, Andere basiswetenschappen, Andere gezondheidswetenschappen, Verpleegkunde, Andere paramedische wetenschappen, Andere translationele wetenschappen, Andere medische en gezondheidswetenschappen
Project type:PhD project